Frontmannen in meerderheid op Groningse festivals: “Er moeten meer vrouwen op het podium”

In Nederland staan steeds meer vrouwen op festivalpodia. In Groningen is dit niet altijd het geval. Op het Pagefestival is slechts zes procent van de line-up een vrouwelijke artiest.

Door Daantje Samwel

Margrieke Hoornstra, frontvrouw van de Groningse band Waterleaf, staat aankomende zaterdag als enige frontvrouw op het Pagefestival in Stadskanaal. “Het verbaast me wel. In de Groningse scene zie je wel meer vrouwen de laatste tijd.”

Uit onderzoek van ANP bleek afgelopen donderdag dat er steeds meer bands en acts onder leiding van een vrouw op festivals staan. Hierbij is gekeken naar het verschil tussen 2019 en 2022 in het aandeel van frontvrouwen op tien grote festivals in het land. Mannen bezetten nog wel het vaakst het podium, maar frontvrouwen zijn er nu meer dan in 2019.

Op Groningse festivals is deze trend minder eenduidig, blijkt uit onderzoek van Tot de Max. Bij een aantal festivals is het percentage vrouwen ongeveer gelijk gebleven, sommige festivals hebben veel meer frontvrouwen, maar er zijn ook festival waar het vrouwelijk aandeel sterk is afgenomen. Zie onderstaande grafiek voor de vrouwelijke artiesten in de line-ups van een aantal Groningse festivals.

Bij festival Noorderzon valt het op dat er in 2022 een stuk minder vrouwen op het podium staan dan in 2019. Een woordvoerder van Noorderzon geeft aan dat de line-up voor dit jaar nog niet volledig bekend is, dus dat dit percentage nog kan veranderen. “Wij zijn ons bewust van de man-vrouwverhouding op het festival. We houden elk jaar rekening met diversiteit.”

Het Pagefestival is een driedaags festival in Stadskanaal dat dit jaar plaatsvindt op 17, 18 en 19 juni. Op het festival zijn veel Groningse artiesten te zien. Waar in 2019 nog 54 procent van de line-up vrouw was, is dat in 2022 met achttien artiesten slechts zes procent. Nico Wiersema, voorzitter van Pagefestival, geeft aan dat dit puur toeval is. Met de man-vrouwverdeling houdt hij zich niet bezig: “Daar denk ik niet over na. Ik kijk niet naar quota’s en ben neutraal naar iedereen.”

Via boekingskantoren heeft hij de artiesten vastgesteld voor het Pagefestival van 2022. Dat er dit jaar veel meer mannen optreden ligt aan het aanbod van deze kantoren. “Voor mijn part had tachtig procent vrouw mogen zijn, maar het wordt gewoon niet aangeboden.”

Hoornstra, die aankomende zaterdag op het festival in Stadskanaal optreedt, vindt het gek dat er dan weinig vrouwen op het podium staan. Wel zegt ze: “Het gaat er in de eerste plaats om dat het goede muzikanten zijn die op een festival staan. Ik weiger te geloven dat dit alleen maar mannen zijn. Er moeten meer vrouwen op het podium.”

Ook de band Cashmyra staat deze zomer op meerdere Groningse festivals. Cashmyra Rozendaal, frontvrouw van Cashmyra, merkt niet direct dat er meer mannen dan vrouwen op het festivalpodium staan. “Het is iets wat je indirect gewend bent. Er zijn zeker programmeurs van poppodia en festivals die met de man-vrouwverhouding bezig zijn. Maar niet iedere programmeur zal hier aandacht aan besteden.”

Volgens Hoornstra is er wel een landelijke trend te zien in de bekendheid van vrouwelijke artiesten. De nederpopartiesten S10, Froukje en MEAU bezetten de Nederlandse hitlijsten en zijn de hele zomer op grote festivals te zien. “Dat zijn wel echt grote namen.”

Rozendaal zegt dat het heel belangrijk is om meer vrouwen op het podium te krijgen. Zo hebben jonge vrouwelijke artiesten voorbeelden om naar te kijken. Wanneer er alleen maar mannen te zien zijn, kan dat volgens haar jonge vrouwen afschrikken. “Het blijft natuurlijk een door mannen gedomineerde industrie en zolang dat het beeld blijft, hou je dat indirect in stand.”

Het grootste Groningse muziekfestival Eurosonic Noorderslag (ESNS) wil zijn steentje bijdragen aan een gelijkere man-vrouwverdeling. Het festival heeft zich daarom aangesloten bij de Keychange-movement. Dit is een beweging die strijdt voor een duurzame en eerlijke muziekindustrie. Joey Ruchtie, programmeur van ESNS: “Naar ons idee begint het onderop in de muziekindustrie, met awareness, en zullen we in de komende jaren steeds vaker dames in de hogere regionen tegenkomen.” Ruchtie geeft aan dat ESNS nu al enkele jaren een gelijke samenstelling, dus “fiftyfifty”, van artiesten heeft. “We komen er wel.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s