Waar is universiteitskat Doerak gebleven? ‘Ik heb hem al lang niet meer gezien’

Door Lara Mattheij

De befaamde universiteitskat Doerak is al maanden niet meer gespot. Onder studenten gaan de wildste verhalen rond over zijn lot. Waar is de geliefde diva van het Noorden en hoe gaat het met hem?

‘De laatste keer dat ik Doerak heb gezien was voor corona’, merkt Rosa Kremer (26) op. De kater is door veel studenten in tijden niet meer gezien. Wilde geruchten gaan ten ronde, zoals dat bij de grote sterren ook gebeurt. Het is een mysterie, helemaal omdat er een jaar lang niks gepost is op zijn Insta-account

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft Doerak (10) tot ware universiteitskat gedoopt. Een eigen studentenkaart, een tentoonstelling in 2018 in het Universiteitsmuseum en merchandise in de universiteitsshop: Doerak hoort bij de RUG. 

‘Hij is heel groot en fluffy, het is een mooie kat om te zien’, zegt Rosa over Doerak. ‘Hij is weleens lokaal 1315 ingelopen. Het hele college heeft hij in iemands rugtas gezeten.’ Doerak werd voortdurend door studenten op sleeptouw genomen, de collegebanken in. Het heeft hem geen windeieren gelegd: hij mag zichzelf Professor Dokter Doerak noemen. 

Zowel studenten als medewerkers van de RUG zijn begaan met het lot van de kat. In de gangen van het Harmoniecomplex gaat zelfs het gerucht rond dat hij dood is. Eigenaar van Doerak, Sandra Ros, heeft een geruststellende mededeling: ‘Het gaat gelukkig goed met hem. Hij zit veel binnen.’ Nu rijst natuurlijk de vraag waarom de kat zich in vredesnaam niet druk maakt om zijn verwaarloosde academische verplichtingen.

Bekende Groningse katten

Ook buiten de universiteit zijn er katten die kunnen rekenen op aandacht. Zo is er Nemo (8), ‘koning van de Vismarkt’, wiens avonturen te volgen zijn op het Instagramaccount @avonturen.van.nemo.

Op de afdeling van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) loopt Pluk rond. Ook hij is te volgen op Instagram, onder de accountnaam @pluk_in_de_psychiatrie.

Dat we als mensen aangetrokken zijn tot katten is volgens kattenonderzoekster en -liefhebber Esther Bouma niet gek: ‘Als een kat laat merken dat hij het fijn vindt om geaaid te worden, door te knorren en te spinnen, geeft dat een fijn gevoel. Het voelt het fijn om erkend te worden.’

Sinds een paar jaar komt Pluk bijna dagelijks poolshoogte nemen. Zijn aanwezigheid wordt door patiënten en medewerkers gewaardeerd. 

Op zoek naar Pluk in het UCP

Het vertrek van Doerak

‘Door corona waren er geen studenten meer en sindsdien is Doerak meer binnen gebleven,’ vertelt Sandra. Ooit zocht de kater de aandacht van studenten om de dood van een kattenvriend te verwerken. ‘Voor zijn gevoel is het verdwijnen van de studenten weer een verandering. Het is een gevoelige kat.’ 

De leegte die Doerak daarmee achterlaat is enigszins gevuld met de intrede van Tukkie (4) vorig jaar. Het broertje van Doerak is volgens Sandra ‘minder fluffy, maar wel heel zacht’. Sandra’s andere kater, die zich vaak bij het parkeerterrein van het Harmoniecomplex bevindt, wordt inmiddels door veel studenten omarmd als nieuwe universiteitskat. 

‘Ik noem hem de campuspoes,’ zegt student Cheyenne Svaldi (26), die de rode kat regelmatig een aaitje geeft. ‘Je hoeft maar een klein teken te geven en hij komt. Daar word ik wel blij van.’

Dat Tukkie zich meer laat zien dan Doerak betekent niet dat zijn dagen als universiteitskat volledig geteld zijn. De universiteitsshop verkoopt nog steeds Doerak-sleutelhangers en hij is nog lang niet vergeten. Volgens Sandra kan het zijn dat hij zijn werkzaamheden aan de RUG weer oppakt. ‘We zien hem de laatste tijd geregeld door de fietsenstalling lopen, richting het Harmonieplein. Het kan zijn dat hij meer rond gaat lopen.’ 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s