Finale nacompetitie, een alles-of-nietswedstrijd voor V. V. De Fivel

Afgelopen weekend waren de finales van de nacompetitie in het amateurvoetbal van regio Noord. Een alles-of-niets wedstrijd die veel kan betekenen voor een lokale voetbalclub en haar regio. Ook V.V. De Fivel uit Zeerijp bereikte de finale en speelde afgelopen zaterdag om een promotie naar de 4e klasse.

Opkomst V.V. De Fivel en V.V. Zeester

Door een dichte mist van oranje rook lopen de spelers van V.V. De Fivel uit Zeerijp het veld op in Eenrum. De geduchte tegenstander van vandaag is V. V. Zeester uit Zoutkamp. Beide clubs hebben er alles aan gedaan om deze wedstrijd als een echte finale te laten aanvoelen. Spandoeken hangen achter de doelen en er is vuurwerk in overvloed. Wanneer de spelers elkaar de hand hebben gegeven en de rook lichtelijk wegtrekt, fluit de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd. Wat staat er vandaag op het spel? Promotie naar de 4e klasse: iets waar ze in Zeerijp naar smachten.

Afgelopen weekend waren de finales van de nacompetitie in het amateurvoetbal van regio Noord. Een wedstrijd waar je als speler het hele jaar naar uitkijkt of waarvan je vreest dat je die niet hoeft te spelen. Ook V.V. De Fivel bereikte de finale. Na het behalen van de tweede plaats in de competitie 5e klasse E en het verslaan V.V. Bargares in de eerste ronde van de nacompetitie was het dan afgelopen zaterdag zover. De wedstrijd werd gespeeld op neutraal terrein, bij V.V. Eenrum. De club uit Zeerijp was gekomen met een tot de nok toe gevulde toerbus met spelers en trouwe supporters. Een lokale voetbalclub kan veel betekenen voor een dorp en haar regio. Maar wat betekenen V.V. De Fivel en deze promotiewedstrijd voor Zeerijp?

Half twaalf ‘s ochtends, drie uur voor aftrap van de wedstrijd, staat de bus klaar bij het sportpark van de voetbalclub. Bij de bus staat Kjell Spraakman (23) met gips om zijn arm. Hij heeft zijn pols gebroken tijdens de wedstrijd tegen V.V. Bargares, maar speelde door en scoorde alsnog het winnende doelpunt. “Ik heb alles gegeven”, vertelt hij trots.

Verzamelplaats bij het sportpark in Zeerijp

De parkeerplaats voor de ingang van de voetbalclub begint vol te stromen. Jong en oud is gekomen om deze unieke busreis mee te maken. “We spelen hier allemaal al sinds ons 5e of 6e en om dan zo een moment als dit mee te maken, dat is toch fantastisch”, zegt Spraakman (23) enthousiast.

Het dorp Zeerijp telt om en nabij 400 inwoners. De voetbalclub vervult een belangrijke sociale functie in het dorp, maar ook voor de regio eromheen. Veel spelers komen uit de omliggende dorpen Leermens, Oosterwijtwerd, Wirdum en Westeremden. Behalve uit het dichtstbijzijnde dorp Loppersum. Die heeft zijn eigen club, de rivaal SC Loppersum.

Na een reis van ongeveer een half uur komt de bus twee uur voor de aftrap aan in Eenrum. In de kantine bestelt iedereen een drankje. De barman verzekert de supporters dat hij meer dan genoeg bier heeft ingeslagen voor deze middag. In de kantine zit hoofdtrainer Wilhem van der Wiel. Hij was aan het begin van dit seizoen speciaal aangesteld om De Fivel naar de 4e klasse te loodsen. “Het betekent heel veel voor ons om te promoveren”, zegt hij lichtelijk gespannen. “Vergeet niet, Zeerijp is een klein dorpje hè.” Hij hoopt dat 4e klasse voetbal nieuwe leden oplevert voor de club. Na twee coronaseizoenen hebben veel clubs geworsteld met het behoud van leden.

Tweeëneenhalf uur later -eind eerste helft- is de spanning bij iedereen van De Fivel wat gedaald. De ploeg staat met 1-0 voor door een benutte penalty van Emiel Bos (23). Langs de lijn staat Gerard Kuilman (69), trouwe supporter en inwoner van Zeerijp. “Ik hoop wel echt dat ze promoveren”, zegt hij. Voor hem had afgelopen seizoen een persoonlijk tintje. “Ik ben erg ziek geweest en kon een lange tijd niet komen. Op een gegeven moment heb ik het weer opgepakt en de contacten en het plezier dat ik had van het spel van deze jongens heeft me heel goed gedaan.”

Emiel bos zet zijn ploeg op 1-0

De scheidsrechter fluit voor de rust. De toeschouwers snellen naar de kantine om een nieuwe versnapering te halen. Nu blijkt dat de barman het benodigde bier toch verkeerd heeft ingeschat. De lokale COOP in Eenrum is al twee keer langs geweest om de koelkast bij te vullen.

In de tweede helft gooit de ploeg uit Zeerijp de wedstrijd in het slot. 3-1 staat er op het scorebord in de negentigste minuut. Bij het laatste fluitsignaal rennen de supporters van De Fivel het veld op. Het is gelukt.

Na alle vreugde en ontlading staat De Fivel-aanvoerder Emiel Bos (23) naast het veld bij te komen. “Ik ben heel erg opgelucht”, vertelt hij tevreden. “Gewoon terug naar de 4e klasse, dat is toch fantastisch!” Hoe gaat dit feestje gevierd worden? Hij lacht. “Ik breng mezelf niet thuis vanavond, dat mag de ambulance maar doen”, zegt hij met een knipoog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s