In de zomer trainen de meeste Groningse topsporters door, ruimte voor vakantie is er ook

Groningse topsporters trainen door in de zomervakantie. De een blijft intensief sporten, de ander minder. “Elke week dat je niks doet, lever je in op je kwaliteiten.”

Roeister Louise Liemberg (18) trainde afgelopen jaren de hele zomer door, zo’n zeven keer per week. Haar vrienden gingen wel op vakantie, maar zij bleef in Groningen. “Vorig jaar vond ik het eigenlijk wel lekker. Je zit de hele dag in de zon en na de training ga je lekker zwemmen.” Ook mocht Liemberg vorig jaar naar Bulgarije, Oostenrijk en Duitsland voor verschillende kampioenschappen. “Dat is gewoon een leuke ervaring, veel beter dan op vakantie gaan.”

De zomervakantie is in zicht, de competities en het wedstrijdseizoen lopen ten einde en sporters gaan op vakantie. Tijd voor de zomerstop. Voor topsporters is dit niet altijd het geval. Een aantal Groningse topsporters heeft helemaal geen zomerstop en moet keihard doortrainen. Andere topsporters kunnen het rustig aan doen.

Dit jaar zit de Groningse roeister Liemberg voor het eerst sinds een aantal jaar niet in de selectie van het WK voor de leeftijd 18 tot 23. Dit houdt in dat ze op vakantie mag. “Ik heb de afgelopen jaren zo vaak doorgetraind, geen stop gehad. Dan mag ik van mezelf deze zomer helemaal stoppen. Dus ik ga op vakantie, maar ik ga wel surfen.” Sporten zal dus ook deze zomer een onderdeel van het leven van Liemberg blijven.

Marije Oosterhuis (27) was jarenlang zwemmer voor het paralympisch nationaal zwemteam. Oosterhuis zelf zit in de lichtste handicapklasse, ze mist spieren in haar bovenbeen. Ze trainde tijdens haar topsportperiode zo’n tien keer per week in het water, had drie keer krachttraining en zes keer landtraining per week. Dit kwam uit op zo’n dertig uur trainen per week. Nu zit ze niet meer bij het nationale team, maar doet ze nog wel mee met het NK Zwemmen.

En in de zomervakantie? Dan waren meestal de Paralympische Spelen, het EK of het WK. Na zo’n toernooi was er een verplichte zomerstop. “Vakantie was voornamelijk tot rust komen.” Niks doen was voor Oosterhuis moeilijk tijdens de vakantie. Ze wilde blijven zwemmen.

Sportfysiotherapeut Peter Eppinga legt uit hoe de zomerstop er bij topsporters uitziet.  “De hele maatschappij is ingericht op zomervakantie. Sport heeft een heel andere jaarplanning. Als topsporter kun je het niet permitteren om te zeggen, het is nu zomer dus ik ben weg.”

Volgens Eppinga verschilt het per individu wat een topsporter wel en niet kan doen in de zomer. Het kan voor sporters heel goed zijn om bepaalde periodes in het jaar de focus van sport weg te halen. Zo kunnen sporters opladen voor een nieuw seizoen hard trainen.

Tom Westra (25), volleyballer bij Sudosa Desto, speelt met zijn team in de topdivisie, de een na hoogste volleybalcompetitie van Nederland. De zomerstop is voor Westra vooral een moment waarop hij tijd doorbrengt met vrienden. Ook gaat hij een maand op vakantie.

De volleyballer begint een maand eerder dan de rest van de club weer met trainen. “Aan de ene kant is het jammer, omdat mensen om je heen nog lekker genieten van festivals en vakantie.” Aan de andere kant ziet hij dan zijn team weer. “Aangezien je zoveel tijd met elkaar doorbrengt in een week, worden dat automatisch ook vrienden.”

De rust die topsporters nemen is verstandig volgens Eppinga, maar: “Elke week dat je niks doet, lever je in op je kwaliteiten.” Vandaar sportonderhoudende programma’s in de zomerstop. Zo blijven de topsporters nog wel bezig in de zomerstop, maar op een lager pitje.

Zo blijft Westra tijdens de vakantie bezig met sporten. De volleyballer moet thuis zo’n twee keer per week een krachtschema volgen. “Dat is eerlijk gezegd ook wel prettig. Op die manier heb je aan het begin van het seizoen niet zo’n groot verval.” Dat verval wordt bevestigd door zwemmer Oosterhuis: “Na de vakantie ben je zeker wel drie à vier trainingen bezig om weer in je slag te komen.” Roeister Liemberg merkt dat haar basisconditie wel blijft. “Als je niets doet, ben je wel moe als je weer begint. Maar omdat je zo lang zoveel hebt getraind, kan je je conditie snel weer opbouwen.”

Naast de topsporters die doorgaan in de zomerstrop, zijn er ook topsporters die een pauze nemen. Deze zomer heeft wedstrijdroeister Ezrah van Daal (21) helemaal geen roeiverplichtingen meer. Ze is sinds twee jaar wedstrijdroeier bij Groninger Studenten Roeivereniging Aegir. Ook vorig jaar had de roeister een zomerstop. “Eerst neem je een detox van het sporten, uiteindelijk vind je je intrinsieke motivatie om te sporten terug.” Dit was voor Van Daal hét moment om andere sporten te proberen. “Dan wordt het weer sporten voor plezier in plaats van voor prestatie.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s