Nieuw arrangement Holland Norway Lines: meer Noorse toeristen in Groningen verwacht

Holland Norway Lines heeft sinds de opening van hun nieuwe veerdienst op 7 april al meer dan 10.000 Noorse toeristen van Kristianzand naar de Eemshaven verscheept. De rederij gaat een nieuw arrangement aanbieden waarin de Noren langer in stad Groningen kunnen verblijven. Extra Noors toerisme is verwacht.

“Ze zijn wel van het lekker lunchen met een mooie grote pot bier erbij. Ze kijken niet op een euro. Daar zijn we hartstikke blij mee”, vertelt Jeff de Bont, eigenaar van het Goudkantoor Café aan het Waagplein in Groningen. Hij merkt dat er meer Noorse toeristen bij hem op het terras zitten. Vandaag zitten ze er niet, maar als het aan Holland Norway Lines ligt, zijn er straks meer Noren te vinden op de Groningse terrassen.

Holland Norway Lines verwacht dit jaar 40.000 Noorse passagiers naar Nederland te vervoeren. De rederij werkt aan een nieuw zesdaags arrangement waarin Noorse toeristen een bootreis en vier overnachtingen in Groningen kunnen boeken. Het doel is om de Noren kennis te laten maken met Groningen.

Sinds de opening op 7 april van de veerdienst heeft Holland Norway Lines al meer dan 10.000 Noorse passagiers naar de Eemshaven gebracht. Op het moment biedt de rederij al een driedaags arrangement, de mini-cruise, waarin passagiers na aankomst in de Eemshaven een middag in Groningen stad verblijven. “We hebben terugkoppeling gekregen van onze eerste Noorse passagiers en wat we vaak hoorden was: het enige jammere van de reis vond ik dat we niet langer in Groningen waren”, vertelt Vibeke Hafstad, marketingmanager van Holland Norway Lines.

In samenwerking met Marketing Groningen, dat zich bezighoudt met citymarketing van de stad en provincie, heeft de rederij een brochure gemaakt speciaal voor de Noren met de mooiste attracties in de stad en provincie. Het doel hiervan is om de Noren te laten zien wat Groningen te bieden heeft. “Het is een mooie kans”, vertelt Tom de Vries van Marketing Groningen. “Noorse toeristen geven gemiddeld vier tot vijf keer zo veel uit dan anderen, dat is erg interessant.”

In de voorbijgaande jaren is Groningen vaak de slechtst bezochte toeristenbestemming van het land geweest. Ook afgelopen maand was de stad en provincie Groningen met 64.000 bezoekers het minst bezocht.

Met het nieuwe arrangement hoopt Holland Norway Lines de regio te helpen. “Natuurlijk willen wij wel gewoon de boot vullen”, zegt Hafstad. “Maar wij vinden het ook belangrijk om in contact te blijven met de regio en lokale bedrijven te ondersteunen.”

De rederij is een samenwerking aangegaan met het Market Hotel aan de Grote Markt. “Het komt er allemaal aan. We proberen nu een koppeling tussen onze boekingssystemen te krijgen”, laat Niek Strous, hotelmanager van het Market Hotel, weten. Tot nu toe hebben er al twintig Noorse gasten bij zijn hotel overnacht. Strous is erg blij met deze bezoekers. “We merken dat de gasten die we tot nu toe hebben gehad goed gebruik maken van alle faciliteiten, zoals de wellness en het restaurant. Voor ons zijn het hele goede gasten”, aldus de hotelmanager.

Ook voor ondernemers in de Groningse binnenstad is de nieuwe veerdienst een mooie kans. “We hopen dat dit een eigen dynamiek gaat krijgen”, vertelt Eric Bos van Groningen City Club. Volgens hem is het nog wel te vroeg om effecten van de dienst te kunnen in schatten. Voor nu kijken ondernemers in de binnenstad daarom vooral uit naar de toeristische piekmomenten, zoals de bloemenjaarmarkt op Goede Vrijdag. De omzetten zijn op deze dag aanzienlijk hoger dan normaal. “Als de Duitsers deze kant op komen, dan is het booming”, aldus Bos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s