Levertijden van nieuwe campers bereiken recordhoogtes in Nederland, terwijl de vraag alsmaar toeneemt. Met stijgende prijzen als gevolg. De problemen houden naar verwachting nog wel even aan, ook in Groningen.
Door Robin Tijhof en Marc Dorenbos
“Sommige mensen zullen deze zomer geen camper ontvangen”, vertelt Luc Visser van Driebond Campers uit Groningen. Groningse camperkopers vissen achter het net omdat levertijden van, onder andere, de populaire FIAT-modellen oplopen tot zo’n 15 maanden. Van de campers die nog wel beschikbaar zijn, is de prijs enorm gestegen: “Op dit moment komt er zo’n 16% bovenop de catalogusprijs”, aldus Visser.
Door de coronapandemie kwam productie en levering vanuit met name Italië en Frankrijk stil te liggen. Ook door materiaalgebrek vanwegede oorlog in Oekraïne lopen wachttijden van nieuwe campers op tot meer dan een jaar. Camperbouwers zijn afhankelijk van Oekraïne voor de bedrading van de voertuigen. Door dit tekort stijgen ook de prijzen van campers enorm. Groningse camperhandelaars merken de schaarste en zien nog geen licht aan het eind van de tunnel: ‘’We houden nog zeker anderhalf jaar problemen”, aldus Visser.
Bovendien zijn campers in coronatijd sowieso populairder geworden als vakantievoertuig. Door de pandemie konden mensen niet overal naartoe vliegen en werd er vaker gekozen om met campers op vakantie te gaan in eigen land. Uit cijfers van brancheorganisatie BOVAG blijkt dat er in de eerste twee maanden van 2021 ruim 13% meer kampeerauto’s werden geregistreerd dan het jaar ervoor.

Luc Visser merkt qua levertijd en problemen vooral een verschil tussen de Duitse merken en de Italiaanse en Franse merken. Laatstgenoemden, en dan met name het Franse Challenger en de Italiaanse Fiat hebben ernstige leverproblemen. Volgens Visser komt dat omdat corona vooral in Frankrijk en Italie zwaar heeft toegeslagen: “Italie en Frankrijk hebben in hele zware lockdowns gezeten, waardoor productie stil heeft gelegen.” De Duitse merken, zoals Knaus en Carado, zijn volgens hem beter leverbaar. Dit komt omdat de Duitse fabrikanten meer materiaal op voorraad hebben. Toch zijn hier ook problemen merkbaar. Met name de kabelbomen en bedrading die uit Oost-Europa moet komen, is slecht leverbaar. Gelukkig voor Visser zijn de Duitse wagens een stuk onderhoudsvriendelijker: “Wij kunnen met behulp van een goede elektricien zelf bijvoorbeeld de bedrading van het chassis naar de trekhaak maken.”
Door de problemen bij de levering van nieuwe campers, kijken kampeerders naar andere mogelijkheden. Ze richten zich bijvoorbeeld meer op tweedehands campers. Niels Woldhuis van Wijkopencampers.nl, waar ze tweedehands campers verkopen, merkt hier ook de gevolgen: “Mensen komen al gestresst de showroom binnen, omdat ze weer achter het net hebben gevist bij de camperdealer.”
“Het is echt idioot. Ze zijn niet aan te slepen op dit moment.
C. Jansma, campercentrum On the Road
Camperhandelaar C. Jansma is ook wanhopig op zoek naar campers voor campercentrum On the Road. Jansma vertelt dat hij nauwelijks nog let op de staat als er één wordt aangeboden. Hij liet een campereigenaar aan de telefoon niet eens uitpraten: hij wilde hem wel overnemen. Een week later belde dezelfde man terug met de mededeling dat hij de camper toch niet ging verkopen: hij was er achter gekomen dat hij wel anderhalf jaar kon wachten op een nieuwe. Jansma: “Het is echt idioot. Ze zijn niet aan te slepen op dit moment.” Bijkomend probleem is dat vanaf volgend jaar campers van vóór 2007 minder gewild zijn omdat zij Duitsland niet meer in mogen: de roetfilters van deze modellen voldoen niet aan nieuwe milieuwetgeving.
Campereigenaars hebben dus zelf ook door dat er grote problemen zijn met het leveren van campers. Dit kan betekenen dat ze hun voertuig houden, maar ook dat ze de de camper buiten de handelaren om willen verkopen omdat ze er vaak veel geld aan kunnen verdienen. Een snelle rondgang langs CampersTeKoop, een Facebookpagina met ruim 37.000 leden, bevestigt dit beeld. Paginabeheerder Peter de Rooij vertelt dat de prijzen van de campers op het moment ook hoger liggen dan voorheen.
Niet alleen campers kampen met leverproblemen en oplopende prijzen. Ook nieuwe caravans, een redelijk alternatief voor campers, zijn niet aan te slepen. Het materiaaltekort door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat de levertijd in deze branche ook oploopt. Dragan Pestic van Recreama de Boer Caravans uit Groningen merkt dat vooral tenten, frames, bedrading en chips schaars zijn: “De levertijd van deze onderdelen is met weken, soms maanden vertraagd.” Dit leidt af en toe tot ontevreden klanten, vertelt Pestic. “We proberen ze dan met een huurcaravan op vakantie te sturen.”
Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan de leveringsproblemen van campers en caravans. Volgens Luc Visser zijn er voor de komende vijf jaar zoveel orders geplaatst op de beurs, dat de leverproblemen nog wel even aan kunnen houden. Toch blijven de Groningse camperhandelaars positief en bedenken ze creatieve oplossingen voor de problemen. “Als een Fiat een nieuw dakraam nodig heeft en die heb ik niet, dan maak ik het gat gewoon wat groter en stop ik er een Duits dakraam in. Ik zeg dan altijd dat ze een Italiaanse camper mét kwaliteit hebben”, grapt Visser.