Geen woorden, maar daten: populariteit van ‘daten zonder chatten’ groeit in de stad

Volgende week is datingapp Breeze een jaar actief in Groningen. Daten zonder te chatten, dat is het idee. De app wint langzaam terrein onder jongeren in de stad. ‘Dankzij Groningen weten we wat onze doelgroep is.’ 

Door Lara Mattheij en Nicola Naudé

‘Vaak zetten we ze aan de bar, zodat we stiekem een beetje mee kunnen luisteren’, vertelt Milou Rijlaarsdam (19) over de dates die ze via Breeze te gast krijgen. Ze werkt fulltime bij Flinders Café en ziet dat de app populairder wordt. ‘Mensen durven niet echt te zeggen dat ze via Breeze komen, maar wij kunnen dat gewoon zien.’ 

Het begon als een Delfts studentenproject in 2019. ‘We wilden kijken of mensen op date durven te gaan zonder gesprek’, vertelt oprichter Joris van Doorninck (26). Hier is Breeze uit voortgekomen dat sinds januari 2020 te downloaden is. Elke dag krijgen gebruikers een aantal profielen te zien met foto’s, wat persoonlijke informatie en een lijst hobbies en interesses. Er zijn twee opties: ‘Niet voor mij’ of ‘Ik ga voor een drankje’. Zodra twee mensen interesse hebben in elkaar moeten beiden eerst 7,50 euro betalen. Daar zit het eerste drankje bij inbegrepen. Zodra dit is gedaan verschijnt een datumprikker. De app bepaalt de locatie en regelt de reservering. Pas twee uur voor de aanvang van de date opent er een chat.

Mond-tot-mondreclame 

‘Ik kende de app via Marco (van der Woude, red.), een van de oprichters,’ vertelt Sophie (25). 

Toen het uitging met haar vriend heeft ze een aantal datingapps gedownload, waaronder Breeze. ‘Ik vond het wel leuk dat je niet hoeft te kletsen en er direct schot in de zaak zit.’ Ze wist haar vriendin Grietje (24), die ze kent vanuit haar studententijd in Groningen, enthousiast te maken. Grietje: ‘Ik vind het leuk om meteen af te spreken met iemand. Je kan eeuwig gaan chatten, maar dan komt er niks van. Als je iemand in het echt ziet kun je meteen voelen, horen en ruiken of iemand iets is’.

Breeze heeft inmiddels meer dan 26.000 dates georganiseerd, is actief in vijftien Nederlandse steden en kijkt naar mogelijkheden om uit te breiden naar Maastricht en het buitenland. 

De meeste mensen kennen de app via vrienden. ‘De gebruikers doen onze marketing’, zegt Van Doorninck hierover. ‘Ze hebben een goede ervaring en vertellen dat aan anderen.’ Deze marketingstrategie maakte het voor Breeze spannend om op te starten in Groningen. Sinds 24 juni 2021 kan er in Groningen gedate worden via de app. ‘We moesten daar helemaal opnieuw beginnen’, zegt Van Doorninck hierover. ‘Mensen uit bijvoorbeeld Den Bosch waren wel bereid op date te gaan in Utrecht, maar vanuit Groningen richting de Randstad reizen voor een date gebeurde niet.’ 

Het First Dates-gevoel

De eerste date die Grietje via Breeze had bij café WERKMAN aan de Grote Markt was een succes. Ze is nog steeds aan het daten met de jongen. Mocht dat niks worden zou ze de app weer gebruiken. Vlak voor aanvang van de date liepen de zenuwen op. ‘Het is een beetje een First Dates (tv-programma van BNNVARA, red.) gevoel. Behalve dan dat je een foto hebt en er wat info staat. Je wordt dan door iemand die er werkt naar een tafel gebracht. Een soort Sergio (voormalige gastheer van First Dates, red.).’ 

‘Soms vraag ik of ze een leuke date hebben gehad als ik het idee heb dat het goed tussen ze klikt’, vertelt Denise Huizinga (22) vanachter de marmeren bar van WERKMAN. ‘Vooral in het weekend zijn er dates.’ Ze houdt een wijnglas hoog en bestudeert aandachtig of het schoon is. Terwijl ze witte wijn inschenkt geeft ze aan dat er in het weekend meestal zo’n twee dates per avond zijn. ‘Ik heb de indruk dat het wel drukker is dan eerst.’ Collega Rick Rijnberg (22), die zojuist acht dozen Brouwerij ’t IJ-glazen heeft aangenomen loopt achter Denise langs. Hij is het ermee eens: ‘Het wordt sowieso meer. Dat is geleidelijk toegenomen.’  

Mensen zien die zes slokken wijn nemen, omdat ze niet goed weten wat ze moeten zeggen, stiekem kijken of ze samen weg gaan en zelf ongemakkelijk worden van een stroeve date. Voor barpersoneel is het ontvangen van Breeze-dates leuk. ‘Ze vinden het leuk om een soort First Date-café te zijn’, merkt oprichter Van Doorninck op. ‘De dates vinden plaats bij onze partnerlocaties. Die kiezen we uit op basis van een gut feeling. Het moet een plek zijn waar veel mensen het gezellig hebben.’ Naast WERKMAN organiseert Breeze in Groningen ook dates in Flinders Café.

‘Deze week zijn het er veertien. Het is wel meer geworden,’ merkt Milou van Flinders op. Ze klikt door op de laptop waar de reserveringen in staan. ‘Precies een maand geleden hadden we op de woensdag nul dates. Vandaag drie.’ 

Het First Dates-gevoel herkent Max (24). Hij gebruikt de app een maand en heeft twee dates gehad bij Flinders. ‘De clichés die je bij First Dates ziet heb je hier ook. Ga je handen schudden, een knuffel geven?’ De kleinschaligheid en efficiëntie van de app spreekt hem aan. Ook voor Grietje behoort dit tot de voordelen: ‘Je hoeft niet weken met elkaar te chatten over koetjes en kalfjes totdat je op date gaat.’ Een paar van haar vrienden gebruikt Breeze ook: ‘Het steekt elkaar wel aan.’

De doelgroep blijkt anders

‘Ik ben heel blij met hoe het gaat in Groningen. Het wordt langzaamaan populairder,’ geeft Van Doorninck aan. Niet alleen de toename van gebruikers is voordelig voor Breeze. De opstart in Groningen heeft ze een cruciaal inzicht gegeven: ‘We hebben via Groningen onze doelgroep gevonden.’ Breeze besloot op te starten in Groningen vanwege de grote studentenpopulatie. ‘Maar er kwamen vooral masterstudenten en young professionals op af.’ Waar Breeze eerst volledig gefocust was op de student, is de marketing nu gericht op de leeftijdsgroep die daar net boven ligt. ‘Dit nemen we zeker mee in de toekomst.’

Ook bij Flinders merken ze dat. ‘De mensen die via Breeze komen zijn net wat ouder dan studenten’, zegt Milou. Bij WERKMAN bevestigen ze dit. Denise: ‘Ik heb het gevoel dat meer 25+’ers het doen. Die zijn denk ik ook wat serieuzer.’ 

Dat er direct afgesproken moet worden is voor Sophie reden geweest om de app te verwijderen. ‘Ik moest een date inplannen, maar ik kon letterlijk drie maanden lang niet. Via de klantenservice kreeg ik een berichtje met de vraag of ik daadwerkelijk met hem op date wilde. Die jongen had er blijkbaar uit opgemaakt dat ik geen interesse in hem had. Toen heb ik het maar verwijderd.’ Voor Grietje is het nadeel dat het kan gebeuren dat er meerdere dates gepland moeten worden. ‘Ineens had ik twee matches. Dat vind ik wel moeilijk, twee mensen tegelijk daten.’ 

Inmiddels is Sophie dus van de app af. ‘Ik ben niet zo van de vleeskeuring. Ik wil iemand tegen het lijf lopen. Mocht ik echt desperate worden wil ik het wel weer een keer doen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s