Teleurgesteld maar niet in paniek: de cryptokoers keldert

Slechte dagen voor handelaars van cryptomunten. Bekende munten als Bitcoin en Ethereum verloren ten opzichte van november ongeveer zestig procent van hun waarde. Ook afgelopen week ging het snel: maandag daalde de waarde van één Bitcoin van €25.311 naar €21.596. Dat is een waardedaling van afgerond vijftien procent. Sommige media spreken van een implosie van de cryptomarkt. De koersen van cryptomunten hebben wel vaker de neiging tot grote schommelingen maar deze cijfers zijn wel erg extreem. Het roept de vraag op: Wat betekent dit voor mensen in Groningen met veel crypto en voor cryptobedrijven?

De slachtoffers

Student Operation Management Tobias Schiphorst (27) heeft de waarde van zijn portfolio flink zien afnemen door de keldering van de koers. ‘Ik ben met duizend euro ingestapt, daar is nu driehonderd van over,’ vertelt hij met een lichte teleurstelling in zijn stem. Tobias vervolgt: ‘Ik was al wel eens eerder in crypto ingestapt. Toen geloofde ik er echt in. Er was een eerste grote piek en dacht ik ‘zo hoog wordt het nooit meer’ dus toen heb ik het met winst verkocht. Toen kwam corona en toen had ik opeens geld over. Met goede herinneringen aan mijn eerste cryptotijd dacht ik ‘dat gaan we nog een keer proberen.’ Dat is nu alleen anders gelopen.’

Tobias baalt maar kan er wel mee leven: ‘Ik heb dit puur als project gedaan. Ik heb gedacht ‘kijken hoever we komen’. Ik heb momenten gehad waarop het super goed ging, dan houd je natuurlijk vast, want je denkt dat het meer waard wordt. Tja en deze klap, dat hoort er ook gewoon bij.’ Hij vindt het lastig om de impact van deze koersdaling in te schatten. ‘Deze klap is vrij groot. Het kon wel eens heel lang duren voordat dit is rechtgetrokken. Ik heb zelf nog nooit zo veel verlies gedraaid.’

Tobias zat ook in aandelen: ‘Nadat Rusland Oekraïne binnenviel is dat ook wel minder waard geworden. Dat heb ik uiteindelijk ook met verlies afgesloten. Er komen weer vakanties aan en ik heb het geld nu echt nodig. Dus daar ben ik mee gestopt’. ‘Het was voor mij allemaal vooral een project, om de markt een beetje te onderzoeken. Achteraf gezien had ik dat allemaal ook best met vijftig euro kunnen doen, in plaats van met duizend, maar ja het was corona, het geld ging toch nergens anders heen. Ik heb er wel van geleerd dat je echt heel veel met de markt bezig moet zijn om het op zo’n korte termijn winstgevend te maken.’

Ook student communicatie Coert Gillissen (22) is ingestapt tijdens de coronapandemie: ‘Ik hoorde al langer de verhalen dat het heel zou worden en dat er veel mee te verdienen valt, op die manier raakte ik een beetje geïnteresseerd. En ik wil heel graag een sportauto kopen, de Alpine A110 [beschikbaar vanaf €65.000, red.] om precies te zijn, maar daarvoor heb ik het geld niet. Toen Corona kwam, had ik wat meer tijd om erin te duiken.’

Coert begon eerst met het handelen in aandelen. ‘Maar dat schoot niet op, dus ik dacht, ik ga crypto doen. Het ging in stapjes. Eerst heb ik voor tien euro een beetje Bitcoin gekocht. En dat is heel leuk, want dat zie je dan stijgen en opeens elf euro waard zijn. En gedurende de tijd met stappen steeds meer ingezet.’ Coerts cryptobezittingen zijn door de koersdaling ongeveer duizend euro minder waard geworden. ‘Beetje zuur, maar het is ook wel het risico. Ik doe er een beetje lacherig over, merk ik.’

Hoe komt het dat de koersen dalen?
Hoe het kan dat de hele cryptomarkt plotseling ineen is gestort is een ingewikkeld verhaal.
Cryptomunten hebben wel vaker sterk fluctuerende koersen. Er zijn ook munten die zo zijn ontwikkeld dat ze een stabiele waarde hebben: zogeheten stable coins. TerraUSD is een van deze stable coins. De waarde van deze munt zou altijd op 1 dollar moeten liggen. Dit is handig voor mensen die cryptomunten willen kopen met een andere cryptomunt. Dit is namelijk niet altijd mogelijk. Daarom worden er soms zogenaamde tussenmunten gebruikt. Bitcoin is een veelgekozen tussenmunt. Maar ook de Bitcoin wisselt vaak van waarde. Het is prettiger om een munt te gebruiken die altijd dezelfde waarde heeft. Met een stable coin maak je geen onverhoopt verlies tijdens je transactie.

De vaste waarde van TerraUSD komt niet zomaar tot stand. De koers van de munt wordt door de ontwikkelaars kunstmatig op 1 dollar gehouden door een algoritme. Daarnaast hadden de ontwikkelaars van TerraUSD naar eigen zeggen ook een grote reserve aan Bitcoins. Het idee hierachter was dat ontwikkelaars in tijden van crisis TerraUSD konden konden kopen met Bitcoin. Dit alles om de prijs van TerraUSD stabiel te houden. Dit laatste heeft ongewild voor een domino-effect gezorgd. Toen het afgelopen mei niet lukte om de koers van TerraUSD op 1 dollar te houden, gingen de ontwikkelaars hun Bitcoin verkopen. Hierdoor steeg het aanbod van de Bitcoin, waardoor de koers hiervan snel daalde. Het heeft daarbij ook niet geholpen om de koers van TerraUSD op peil te houden: die munt is momenteel nog maar 0,7 dollarcent waard.

Koers van TerraUSD de afgelopen zes maanden ©Yahoo Finance

Vertrouwen

Beide heren hebben hun crypto’s nog wel maar zijn voorlopig niet van plan om bij te kopen. ‘Toch een kleine vertrouwensbreuk,’ aldus Tobias.

Een derde crypto-investeerder, student geschiedenis en filosofie Theunis Holthuis (23), heeft meer vertrouwen in de toekomst. ‘Op de korte termijn is er nu even bloed in de straten, op de langere termijn zal er niet zoveel veranderen. Dit is hoe financiële markten altijd werken.’ Hij weerlegt de veelgehoorde kritiek op crypto dat het gebaseerd is op een bubbel of hype: ‘Ik denk dat je onderhand enorme oogkleppen moet ophebben om het zo te zien. Blockchain-gebaseerde projecten zien wereldwijd veel adoptie, de markt staat aan de beginfase. Vergelijk het met de opkomst van het internet in de jaren negentig. 95% of meer bestaat over tien jaar niet meer, maar de overige crypto’s worden de nieuwe Microsoft of Amazon.’

Een implosie zou hij de huidige situatie dan ook niet noemen. ‘Dat klinkt nogal overdreven,’ zegt hij.

NFT’s

De in Guatemala wonende Brit Luke Humphries is CEO van Mandox, een bedrijf dat NTF’s (Non Fungible Tokens) uitgeeft. Hij lijkt niet onder de indruk van de huidige slechte koersen: ‘Wij zijn niet van plan er voor een korte tijd te zijn, wij zijn een langetermijnproject. We blijven bouwen en profiteren van deze tijden om plannen te maken voor de toekomst.’ Het bedrijf heeft van het moment gebruik gemaakt om een zogeheten shilling contest te houden. Hierbij is het de bedoeling dat gebruikers van het NFT-platform in 24 uur tijd zoveel mogelijk anderen overhalen om zich ook aan te sluiten bij Mandox. Een interessante keuze, aangezien het niet de logische tijd lijkt om in te stappen in NFT’s en crypto. Humphries denkt daar anders over. ‘Shilling hoort bij crypto. Het is een leuke manier voor mensen om deel te nemen aan de community als ze dat willen.’

Toch lijken niet alle gebruikers van Mandox zo overtuigd dat alles weer goedkomt. Een gebruiker genaamd Shiv deelt in de officiële Mandox-Telegramgroep zijn zorgen: ‘Hoe gaat Mandox dit overleven. Ik ben 89% gezakt.’ Twee groepsbeheerders springen hier meteen op in door te zeggen dat hij zich geen zorgen moet maken en vooral moet blijven shillen en nu zou moeten kopen, nu de prijzen laag liggen.

Een Non Fundible Token (NFT) is in praktijk vaak een digitaal kunstwerk en een belangrijk onderdeel van de cryptowereld. Het eigendom van een NFT wordt vastgelegd in de blockchain, en kan door de eigenaar worden overgedragen, waardoor NFT’s kunnen worden verkocht en verhandeld. NFT’s kunnen door iedereen worden aangemaakt, en vereisen weinig of geen coderingsvaardigheden.


Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s