Deelscooters krijgen vaste parkeerplekken

Auteur: Gytha te Nijenhuis

GRONINGEN – Deelscootergebruikers kunnen vanaf vandaag in de gemeente Groningen alleen nog maar in speciale parkeerhubs parkeren, dit zijn centrale parkeerplaatsen verspreid door de stad. Op deze manier komt er een einde aan deelscooters die overal in de stad geparkeerd mogen worden.

Groningen is de eerste stad in Nederland waar alleen nog maar parkeerhubs zijn. In totaal zijn er 400 locaties in de gemeente Groningen waar de scooters nu geparkeerd mogen worden.

Het voordeel is volgens Check, één van de twee deelscooteraanbieders in Groningen, dat de publieke ruimte voor alle weggebruikers toegankelijk blijft en er bijvoorbeeld geen scooters meer midden op de stoep geparkeerd kunnen worden. Ook weten mensen nu precies waar ze een scooter kunnen vinden of parkeren. 

Gebruikers kunnen het adres waar ze naartoe willen invoeren in de app van Check. Vervolgens krijgen ze informatie over de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Als de parkeerplaats vol is, krijgen ze daar ook een melding van en wordt er een alternatieve parkeerbestemming aangegeven.

De andere deelscooteraanbieder in Groningen, Felyx, ziet de invoer van parkeerhubs ook als een positieve ontwikkeling. Jorn den Brave, medewerker publieke zaken bij Felyx, is nog wel benieuwd naar hoe het gaat uitpakken: ‘Groningen is de eerste stad die volledig over is gegaan op een hub-systeem, dus is het nog wel afwachten hoe het zich precies gaat ontwikkelen.’

De invoer van de parkeerhubs waren een voorwaarde voor de nieuwe deelscootervergunning die voor de komende twee jaar geldt. Benni Leemhuis, raadslid van GroenLinks met de portefeuille Verkeer en Openbare Ruimte, is tevreden over de parkeerhubs: ’De deelscooters werden schots en scheef en hinderlijk geparkeerd op stoepen. Die stoepen zijn bedoeld voor voetgangers en voor kinderen om op te spelen. Wij denken dat het door de hubs beter beheersbaar wordt.’ 

Leemhuis kijkt wel met een dubbel gevoel naar de deelscooters: ‘Voor de gezondheid zijn ze een verslechtering, 50 procent van de gebruikers zou anders in plaats van de deelscooter de fiets gebruiken. 20 procent van de gebruikers had anders echter de auto gepakt, dat scheelt wel weer in ruimtegebruik en in uitstoot.’

GroenLinks ziet de voordelen van de deelscooters en hoopt dat die groter worden. De nieuwe vergunning voor de scooters geldt voor twee jaar. ‘Die tijd is goed om erachter te komen of de voordelen groter gaan worden en de nadelen kleiner,’ zegt Leemhuis.

Partij Student en Stad staat niet helemaal achter de vaste parkeerplekken. Karoline de Groot, raadslid van de partij, vertelt: ‘Wij hebben in mei een motie ingediend om een soort hybride vorm te doen.’ Op plekken waar veel scooters overlast veroorzaken, zouden dan wel parkeerhubs komen. Op plekken in de wijk zouden dan geen parkeerhubs komen, behalve als daar echt behoefte aan is.  

Toch zijn er in de hele stad parkeerhubs gekomen. Volgens haar wordt de gebruiksvriendelijkheid van deelscooters minder door de vaste parkeerplaatsen. ‘Als een deelscootergebruiker is afgehaakt, is het lastig om die weer terug te krijgen,’ volgens De Groot. Dat zou volgens haar jammer zijn, want de partij is erg positief over de deelscooters: ‘We zullen als maatschappij af moeten van het gehele bezit en meer moeten delen met elkaar.’

Geef een reactie