Gemeente Groningen verwacht miljoenen tekort voor jeugdhulp vanaf 2024

Auteur: Kim Mulder

GRONINGEN – De gemeente Groningen verwacht dat er vanaf 2024 een tekort van 7.8 miljoen euro is voor de jeugdhulp. Dit schreef de gemeente in haar begroting voor het aankomende jaar. Tijdens de gemeentelijke vergadering met de portefeuillehouders Zorg en Welzijn werd duidelijk dat de gemeente in de komende jaren minder geld van de overheid zal ontvangen voor de ondersteuning van jongeren. Maar volgens gemeente Groningen zijn deze kosten de afgelopen jaren fors gestegen, waardoor er een groot financieel tekort zal ontstaan.

De jeugdhulp in de gemeente is ervoor bedoeld om jongeren en hun ouders hulp te bieden bij het opgroeien en het opvoeden. De doelen die de gemeente wil bereiken met deze hulp zijn het normaliseren van gezinsgerichte hulpverlening en de versterking van het normale leven. De gemeente werkt ook aan het versterken van de toegang tot jeugdhulp en wenst minder in te zetten op de intensieve specialistische tak, zodat de hulp dichtbij en rondom de jongere en het gezin blijft.

Gemeente Groningen geeft in haar jaarlijkse begroting aan dat zij vanaf 2024 minder geld vanuit het Rijk zal ontvangen voor jeugdhulp. Met ingang van 2022 ontving de gemeente extra budget voor het ondersteunen van jongeren. Maar de komende jaren zal deze aanvulling grotendeels worden afgebouwd. Hierdoor staan de tarieven die worden toegekend aan de ondersteuning onder druk, volgens de gemeente.

Bovendien meent de gemeente dat de kosten voor de jeugdhulp in de komende jaren een stuk hoger zullen uitvallen. Dit komt doordat er in 2023 forse loonstijgingen in de zorg waren. Daarnaast zijn de gemiddelde kosten per cliënt ook gestegen, aangezien er meer uren per individu worden ingezet. Ook stijgt het aantal cliënten in de dagbesteding, wat wederom zorgt voor hogere kosten.

Daarom verwacht de gemeente dat er een groot tekort zal ontstaan van de zorgkosten voor de jeugdhulp. Het verwachte tekort voor 2024 is 7,8 miljoen euro. In de jaren hierna neemt dit tekort verder toe tot een verwacht bedrag van 10,5 miljoen euro in 2027, aldus gemeente Groningen.

Om ervoor te zorgen dat de kosten van de jeugdhulp zullen verminderen, zet de gemeente meer in op preventie van mentale gezondheidsproblemen bij jongeren. Een preventiebeleid zou volgens de gemeente kunnen leiden tot een grotere mentale weerbaarheid van jongeren en een bijdrage leveren aan het opgroeien op een positieve manier. Maar wanneer blijkt dat de overheid geen kosten hiervoor zal dekken, zullen de activiteiten voor mentale gezondheid die in 2024 gestart zijn stopgezet worden.

De gemeenteraadsleden lieten tijdens de vergadering weten dat zij zich zorgen maken over de tekorten voor de jeugdhulp. Pablo Vermerris van Student en Stad vindt dat de gemeente juist nu in de mentale gezondheid van de jeugd moet investeren. Hij meldt dat meer dan de helft van de jongeren psychische klachten heeft. Hij is daarom verontrust over het plan dat er geen investeringen in mentale gezondheid zijn wanneer het Rijk niks biedt na 2024. “Nu investeren is beter dan later genezen”.

Wesley Pechler van de Partij voor de Dieren geeft aan bang te zijn dat de bezuinigingen jongeren nog verder in de knel brengen. “Alhoewel het aan de andere kant ook niet houdbaar is om de kosten voor jeugdhulp elk jaar met tientallen miljoenen te zien stijgen”, zegt Pechler. Daarom is hij benieuwd naar de resultaten van de niet-specialistische jeugdhulp. “We hopen dat het allereerst kinderen en gezinnen helpt en ook gaat helpen om de uitgaven te stabiliseren”.

Om uit te zoeken of de jeugdhulp daadwerkelijk helpt gaat de gemeente kijken bij gezinnen die geholpen worden, aldus wethouder Manoushka Molema. Gemeente Groningen is van plan om te onderzoeken of deze gezinnen door de jeugdhulp het gevoel hebben dat Groningen een meer kansrijke stad wordt.

Geef een reactie