Tinder: anderhalf jaar lang ongewenst dickpics ontvangen

Door: Brenda van der Laan, Esther Smolders en Roos Tuinenburg

Online daten kan leiden tot een leuke ontmoeting met iemand die je niet kent. Maar dit kan ook gevaren met zich meebrengen. Julia (23) vertelt over haar Tinder-ervaringen.

De serveerster zet een biertje voor Julia neer: de Three Idiots Tripel Spiced heeft ze besteld. Ze neemt een slok, kijkt wat bedenkelijk en pakt dan haar telefoon. Julia opent de app die ze gebruikt om gedronken biertjes op een lijstje bij te houden en ze te beoordelen. De Three Idiots krijgt van haar 3.5 van de 5 sterren, een schappelijke score. Al meer dan 600 biertjes heeft ze in totaal gedronken en beoordeeld, maar dat aantal is lang niet zo hoog als het aantal Tinder-matches dat ze heeft gehad, vertelt ze lachend. Julia heeft jarenlang een Tinder-account gehad: ze werd gestalkt, ontving ongewenst dickpics, maar er zaten ook heel leuke en bijzondere dates tussen. “Je kan mensen hebben waarvan je denkt “gadver wie ben jij”, “moet ik hier wel mee door?” of “jij bent niet te vertrouwen”. Ik heb ze allemaal gehad.” 

De recent verschenen Netflix-documentaire The Tinder Swindler zorgde afgelopen week voor veel verontwaardiging bij kijkers. De veroordeelde Israëlische man, Shimon Hayut, deed zich op Tinder voor als Simon Leviev. Hij ging relaties aan met tal van vrouwen over de hele wereld. Hij lichtte hen op, manipuleerde hen en kreeg geld van ze door te doen alsof hij in gevaar was en geld nodig had. Het leverde hem miljoenen op. Julia heeft de documentaire ook gezien: “Ik heb er vol verbazing naar gekeken.”

Tegenwoordig is iemand ontmoeten via een dating app of -website heel normaal geworden: volgens cijfers van het CBS (2014) gebruikt in Nederland een op de drie vrijgezellen een dating app of -website. Vijftien procent van de stellen in Nederland heeft hun relatie aan het web te danken. Tijdens de coronapandemie is de populariteit van online daten volgens woordvoerders van verschillende datingapps nog meer gestegen. Maar de medaille kent een keerzijde: online contact kan ook nare gevolgen met zich meebrengen. Nederland telt namelijk 750 duizend slachtoffers die seksueel geïntimideerd zijn via een digitaal platform.   

Julia (23) is een Groningse barista die al veel ervaring heeft met online swipen: iemands Tinder-profiel naar rechts vegen bij interesse, of naar links bij geen interesse. Ze gebruikt Tinder sinds haar zestiende af en aan, in eerste instantie omdat al haar vrienden het ook hadden. Toen Julia op kamers ging in Groningen, begon het actief op zoek gaan naar een eventuele relatie of scharrel. In totaal heeft ze rond de veertig dates gehad met onbekenden die ze allemaal via Tinder ontmoette. Online daten vindt Julia laagdrempelig: “Mensen tegenkomen in de kroeg? Daar ben ik niet voor weggelegd.” Die stap maken in het echt is moeilijker dan achter een scherm, vindt ze. Waar dat aan ligt? “Toch onzekerheid denk ik, bang voor een afwijzing.”

Die onzekerheid speelt volgens Julia een grote rol bij heel veel jonge mensen. Bovendien is het aanbod groot, vooral op Tinder. Ze heeft ook andere datingapps gebruikt, zoals Happn en Bumble, maar de meeste mensen die die apps gebruiken, zitten volgens Julia ook op Tinder. Online daten is wellicht wat “oppervlakkig”, vertelt Julia, toch vindt ze het fijn dat het vaak snel duidelijk wordt welke mensen wel of geen zin hebben om contact te zoeken of iets serieus te beginnen. Het is makkelijk “filteren”, vindt ze. Toch is het online moeilijk inschatten wie en hoe iemand echt is, dat ondervond ook Julia. Ze kan in zekere zin begrijpen waarom de vrouwen in The Tinder Swindler blind waren door liefde, maar Julia kan zich moeilijk voorstellen dat ze zelf duizenden euro’s zou ‘uitlenen’. Toevallig leende ze haar vriend laatst €140,-. Ze had een weekendje weg inclusief eten voorgeschoten. “Dat is ook wel een verschil, ik zou mijn vriend geen geld lenen als hij een nieuwe laptop wil, alleen geld voor gezamenlijke uitjes”, aldus Julia.

Ze vertelt over een scharrel van drie jaar geleden. Na anderhalf jaar casual afspreken, verbrak de jongen het contact. Hij was namelijk serieus aan het daten met iemand anders. Een paar weken later benaderde hij Julia opnieuw, omdat zijn nieuwe relatie al snel was gestrand. Ze zouden afspreken, maar nadat hij Julia had laten zitten in een café was ze er helemaal klaar mee: “Ik ben meer waard dan dat.” Ze kapte het af, maar daar bleef het niet bij. Maandelijks ontving ze, ongevraagd, aanstootgevende foto’s en video’s van de jongen.

Toen Julia op een middag met vrienden bij de ACLO liep, een studentensportcentrum in Groningen, ontving ze een Snapchatmelding op haar telefoon. Ze opende een foto, niet verwachtend dat het een dickpic zou zijn. “Toen dacht ik: het boeit hem echt niet wie het ziet. Het gaat hem erom dát iemand het ziet.” In het begin vond Julia het nog wel grappig, maar “als ik er nu over nadenk is het eigenlijk heel erg a-relaxed en debiel”. Ze stuurde nooit iets terug. Een logische volgende stap was de jongen blokkeren, maar dat hield hem niet tegen. Hij stapte over naar Facebook, Instagram en Whatsapp en maakte zelfs nieuwe accounts aan om Julia te blijven benaderen met of zonder aanstootgevend beeldmateriaal: “Het ging over op stalken.” Het heeft ruim anderhalf jaar geduurd voordat hij ermee stopte. Julia denkt dat hij stopte met berichten sturen omdat hij haar met iemand hand in hand zag lopen in de stad.

Dit was niet de enige vervelende date-ervaring die ze heeft meegemaakt. Een van de eerste vervelende date-ervaringen was met “een jonge, knappe vader” die ze had ontmoet op Tinder. De jongen woonde buiten de stad en parkeerde zijn auto in een parkeergarage voorafgaand aan de date. Hij stelde voor om naar De Zolder te gaan. Dat café is gevestigd boven een coffeeshop, waar de jongen graag heen wilde. Julia bestelde een koffie en zocht boven een tafeltje uit. “We zaten net aan tafel en hij begon al met het rollen van zijn joint. Toen dacht ik eigenlijk al: maar je bent toch met de auto? Dit is vreemd.” Ze praatten, hij liet foto’s en video’s van zijn kind zien en na een halfuur kapte Julia de date af en wilde naar huis gaan. De jongen vroeg of ze niet met hem mee naar huis wilde. Of hij haar niet even thuis kon brengen?  Dat wilde Julia niet. “Ik stap absoluut niet bij iemand onder invloed in de auto, laat staan bij deze gast.” De jongen bleef vragen en aandringen: “Weet je het zeker? Het hoeft maar heel even. Ga met mij mee. Laten we samen blowen.”

Julia verzon een smoes, vertelde dat ze nog dingen te doen had met haar huisgenoten en vertrok toen. Ze was niet bang. “Ik was op een openbare plek, ik denk dat dat voor mij heel erg scheelde van wat ik ervan vond. Maar naderhand dacht ik wel: dit was echt raar, waarom heb ik dit gedaan?”

Ondanks de vervelende date-ervaringen, heeft Julia ook veel leuke en vermakelijke dingen meegemaakt. Sterker nog, haar huidige vriend heeft ze ontmoet op Tinder. “Geef niet op,” zou Julia daarom zeggen. 

Julia heeft de Tinder-app al een aantal maanden niet meer op haar telefoon staan, maar downloadt de app nu opnieuw, om onder het genot van een biertje nog eens te kijken naar wat er allemaal te zien valt. 

Normaal gesproken let ze op een aantal dingen tijdens het swipen. Jongens met één foto vallen meteen af, net als iemand die geen moeite heeft gestoken in het maken van een korte en leuke biografie. Die “bio” mag daarnaast geen spelfouten bevatten. Als iemand zijn Instagram-account verbonden heeft met Tinder, wordt dat gezien als pluspunt qua betrouwbaarheid, maar “ik ga meer af op hoe iemand tegen mij praat, of het echt voelt”.

Julia scrolt door haar Tinder-account en ziet dan een bijzondere profielfoto in de lijst met matches. Een kat in een pan, met daaroverheen wat snippers koriander. Het blijkt een jongen te zijn waar ze lang geleden mee op date is geweest. Tijdens de wandeling op hun date vertelde hij dat hij in een kraakpand woonde, iets wat Julia interessant vond. Ze wilde het wel eens zien, ging met hem mee en stuurde voor de zekerheid haar live-locatie naar twee vriendinnen, zodat ze konden zien waar ze was. “Iedereen in het pand liep op blote voeten, iedereen zag er ongewassen uit, en er was een slang,” vertelt Julia met een grijns op haar gezicht. De slang, had een vrouwelijke bewoner haar verteld, had ze ooit gevonden in het Noorderplantsoen. Julia heeft de hele avond in de woonkamer gepraat met de jongen en drie andere bewoners en kreeg “een blik lauw pils aangeboden”. “Het was raar, maar wel gezellig.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s