Groningse nachthoreca barst eindelijk weer open

Lars Faber & Olav Eide

De Groningse nachthoreca kan met de volledige opening beginnen aan hun inhaalslag. Hoewel de prijsstijgingen van het bier niet voor acute nood zorgen, twijfelen sommige studenten om de kroeg in te gaan.

Over elkaar heen hangen in een overvolle Negende Cirkel, meeschreeuwen met foute hits in t’ Gat van Groningen en uitglijden voor ‘de Hoek’ over de lege bakjes friet met mayonaise. Studenten en horeca-uitbaters hebben er lang op gewacht. 

Deze week was nog maar een voorproefje. Sinds vorige week vrijdag is de nachthoreca tot 01:00 open en is het houden van anderhalve meter niet meer nodig. Aankomende vrijdag mag alles weer los. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers laat op deze manier de teugels in twee etappes vieren. De kroegen en clubs mogen vanaf dan de hele nacht open en het coronatoegangsbewijs kan overboord. 

De nachthoreca heeft het zwaar gehad. Ondanks de steunpakketten zullen bezoekers merken dat zij meer moeten neerleggen voor hun versnapering. Heineken gaf vorige week aan de prijzen te verhogen doordat grondstof, transport- en energiekosten met tien procent gestegen zijn. Daarnaast hebben studenten de afgelopen jaren andere manieren gevonden om zich te vermaken. Het nachtleven komt terug, maar wordt het weer zoals vanouds?

Positiviteit, maar ook urgentie

Groningse horeca-uitbaters zijn positief over de versoepelingen. “Iedereen wil weer graag,” zegt Jan Hoeve, eigenaar van de Negende Cirkel en De Brouwerij in Groningen. Reserveringen krijgt hij aan de lopende band van mensen die lang hun feestjes hebben moeten uitstellen. De Brouwerij is het hele jaar nagenoeg volgeboekt. “Mensen hebben iets te vieren,” zegt hij.

Maar er staat ook druk op de horecaondernemers. Voor het eerst in twee jaar kunnen zij eindelijk grote omzet maken. Jair Stellingwerf van Café Het Feest: “Wij zijn van een gezond bedrijf naar een niet zo gezond bedrijf gegaan. En dat is ons niet in de koude kleren gaan zitten. Elke maand spoelde je zo’n duizend euro door de plee. We gaan er alles aan doen om onze buffer weer op te bouwen”. 

Die kwetsbaarheid zal ook voor de komende periode gelden. Alle steunmaatregelen, die voorzagen om horeca-ondernemingen financieel te ondersteunen, verdwijnen. Daarnaast zal er, naar alle waarschijnlijkheid, ook uitval van personeel plaatsvinden dat besmet raakt. “Het gaat er nu wel op aan komen. Zowel aan de voorkant, boekhouding, als het personeel aan de achterkant”, zegt Hoeve. “Als je niet veel spek op je botten hebt, dan is dit wel een kwetsbare periode voor veel horecagelegenheden. Er gaan koppen rollen, terwijl in beginsel het geen slechte bedrijven zijn geweest.”

Bierprijzen

Volgens het nieuws van vorige week zouden de stijgende bierprijzen (Heineken) een nieuwe financiële belemmering vormen, die ook voor de horeca zal meespelen. Hoeve ziet dit niet als een acuut probleem. De stijging is geen kwestie van dagen, maar eerder van maanden. “Als boven in de markt zit qua prijshoogte, dan heb je niet veel speling. Ergens moet je de prijzen ophogen”. Hoeve denkt dat hij met €2,80 per glas nog aan de veilige kant zit. 

Horecaondernemers moesten tijdens corona hoe dan ook meer vragen voor het bier. Lex Russchen, eigenaar van ‘T Gat Van Groningen, vertelt dat je als ondernemer korting krijgt als je een x-aantal hectoliter aan bier verkoopt per jaar. Dit gebeurt op terugwerkende kracht. Doordat ondernemers in de nachthoreca afgelopen twee jaar weinig bier verkocht, kwamen zij niet in aanmerking voor een korting. Wat echter een verschil maakt, volgens Russchen, is dat de bierbrouwers hun prijzen met 5 tot 10 euro per fust verhogen jaarlijks. De korting, daarentegen, stijgt niet mee.

Zie hier een overzicht van gestegen bierprijzen van twintig horecagelegenheden in centrum Groningen

Stijging bierprijzen populaire nachthoreca Groningen

Uitgaan als iets nieuws?

Op de vraag of het drukker wordt dan eerder twijfelen Hoeve en Stellingwerf niet over. Russchen denkt het gemis en de drang om een leuke studententijd te hebben te groot is om het nachtleven aan je voorbij te laten gaan. De horeca is de plek waar de mensen elkaar leren kennen volgens hem, juist naast je bestaande contactkringen. Toch zijn er jongeren die twijfelen, omdat ze hebben ervaren dat er ook andere manieren zijn van samenkomen.

Middelbare scholier Lean Sietsema is nu een paar maand achttien jaar en mag dus eindelijk de kroeg in. “Ik ben niet echt een persoon van uitgaan. Ik weet niet of het wat voor mij is, maar ik wil het wel proberen, vooral omdat veel mensen zeggen dat het leuk is”. Of hij vaak de kroeg in zal gaan valt nog te bezien. De prijzen op het terras afgelopen zomer vond hij erg hoog. “Als het mij weerhoudt om elk weekend naar het terras te gaan, dan zou dat voor de kroeg ook zo zijn”.

Nachtburgemeester Merlijn Poolman vindt juist dat jongeren nú erop uit moeten gaan. Je grenzen kennen op terreinen als seks, drank en drugs is voor de leeftijdsgroep van 18 tot 20 jaar belangrijk, denk hij. De afgelopen twee jaren zijn voor hen daarom het meest pijnlijk geweest. “Ze hebben niet geleerd om te flirten en op hun bek gaan. Sommigen hebben alleen maar gegamed en in kleine groepjes bij iemand thuis gedronken,” aldus Poolman. 

De zevenentwintigjarige rechtenstudent Jorie Velema betwijfelt ook of hij straks vaak de kroeg in gaat. Voor de uitbraak van het coronavirus was hij drie keer per week ‘s nachts in de stad te vinden. “Toen vond ik dat leuk, maar ik zal dat nu niet meer doen”, vertelt Velema. Tijdens de lockdowns heeft hij vooral met vrienden thuis afgesproken. “Het was leuker, want je hebt veel meer goede gesprekken met elkaar. En het was natuurlijk goedkoper”, grapt hij. Velema denkt dat zijn leeftijd ook een rol speelt en voorziet dat de jongere jeugd wel weer de kroeg in zal trekken. “Ik heb er al een goed aantal jaren van kunnen genieten en zij zijn misschien nog nooit opstap geweest. Ik denk dat het wel weer komt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s