Drie zetels voor Student en Stad in Groningse gemeenteraad: “Het had niet beter gekund”

GRONINGEN – De Groningse partij Student en Stad ging woensdagavond naar huis met drie zetels in de gemeenteraad, twee meer dan vier jaar geleden. Een droomscenario, volgens de partij.

Het is iets over twaalven wanneer een uitzinnige groep Student en Stad-leden elkaar om de hals vliegt. Het gejuich galmt door het Forum. Her en der wordt een traantje weggepinkt. Vol ongeloof en met grote ogen kijkt de groep naar één van de grote schermen in de zaal. Zes komma drie procent van de stemmen hebben ze binnengesleept, waarschijnlijk genoeg voor drie zetels. 

Op woensdagavond 16 maart 2022 wordt in het Forum de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. Er staat vanavond veel op het spel voor de partij Student en Stad. De Groningse partij heeft één zetel in de gemeenteraad. Dat deze verkiezingsuitslag voor hen de beste is sinds de oprichting van de partij in 1993, komt voor velen als een verrassing. 

Er hangen grote schermen en er staat een met spotlights verlicht podium middenin de zaal op de begane grond van het Forum. De Student en Stad’ers hebben zich aan het begin van de avond, toeval of niet, opgesteld rondom de bar. En ze zijn met veel. Voor Justin Uitendaal (21) voelt de hele avond als een roes. De fractiemedewerker en nummer zeven op de lijst omschrijft het als “De stilte voor de storm. Die emoties komen nog wel.”

Wie wel al de hele avond zweethanden heeft, is Mirte Goodijk (23). Zij staat op plaats twee van Student en Stad. Of ze wel of niet in de gemeenteraad belandt, hangt helemaal van vanavond af. Goodijk draagt een bruin pak, met daaronder nette zwarte schoenen. Ze kijkt nerveus. Zet haar bril op. “Zo, nu voel ik me een echte politica.”

Sinds de oprichting van Student en Stad in 1993 vertegenwoordigt de partij de belangen van studenten en starters in Groningen. Ze hebben sinds de oprichting altijd minstens één zetel in de Groningse gemeenteraad gehad. Van 2014 tot 2018 waren dat er zelfs twee. 

Vanavond is het spannend, dus. Steven Bosch (25), de fractievoorzitter van de partij, is een van de enige aanwezigen die al langer bij de partij meeloopt. De meesten komen pas net kijken. Daarom, zegt hij, voelt hij zich heel verantwoordelijk. Of het nu winnen wordt, of verliezen. “Bij één zetel valt er een last van mijn schouders. Alles meer dan één is een cadeau.”

De eerste voorlopige uitslag komt binnen, in 32 stembureaus zijn alle stemmen geteld. Voornamelijk die waar op maandag en dinsdag gestemd werd. Student en Stad verwacht daar niet bijzonder goed te scoren. Het gaat om plekken als Haren en Ten Boer. De studentenpartij moet het vooral van kiezers in de binnenstad hebben. 

Maar dan, viér procent van de stemmen, nu al meer dan vier jaar geleden. Er wordt een klein gilletje geslaakt. Marten Duit, oud-raadslid, staat vol ongeloof met zijn handen in zijn haar naar één van de schermen in het Forum te kijken. “Dit slaat nergens op. Ik had één procent verwacht.”

Er verschijnen voorzichtige glimlachen op ieders gezicht. Al overheerst blijdschap nog niet, alles kan nog gebeuren. Veel van de partijleden kwamen vanavond naar het Forum in een spijkerbroek met daarboven een t-shirt. Slechts enkele zijn formeler gekleed. De groep studenten wil een nieuw geluid in de gemeentepolitiek. Een jong geluid. 

Dan zijn ongeveer een uur later 77% van de stemmen geteld. De kandidaten slaan nu de armen om elkaar heen. Meer dan zes procent van de stemmen, genoeg voor sowieso twee zetels. Er barst een uitzinnig geschreeuw los. Lege bierglazen worden aangevuld, er wordt geproost. De voorzichtige glimlach is nu bij iedereen een grote grijns. Goodijk laat een kleine traan: “Ik had met veel rekening gehouden, maar dat het zó goed zou gaan..”

Voor Goodijk is er vrijwel zeker een plek in de gemeenteraad voor minimaal de komende twee jaar. Het is bij Student en Stad gebruikelijk dat leden niet de volle vier jaar in de raad doorbrengen, maar na ongeveer twee jaar vervangen worden door een ander fractielid. Komende maandag wordt bekend of er middels voorkeursstemmen andere partijleden naar voren geschoven worden. 

Duit, die vier jaar geleden alleen in de raad neerstreek, straalt van trots. “Hier hebben we de afgelopen vier jaar naartoe gewerkt. De partij is in die vier jaar tijd opgebouwd.” Het campagnevoeren deed Student en Stad dit jaar met 25 man, twintig meer dan vier jaar geleden. 

In het slopende uur dat volgt speelt er een bandje aan de zijkant van de ruimte op de begane grond van het Forum. Op de grote schermen zijn een interview met de burgemeester te zien, en beelden van de eerste stemmer die vroege ochtend. Na twaalf uur ‘s nachts valt eindelijk het verlossende woord: de voorlopig definitieve uitslag is er. 

De gezichten van de leden van Student en Stad staan gespannen. GroenLinks verliest twee zetels, ook VVD moet een zetel inleveren. Zou het..? Dan de uitslag: drie zetels voor Student en Stad. Goodijk en haar partijgenoten vallen elkaar in de armen. Er wordt het hardst gejuicht van de hele avond. “Het had niet beter gekund,” zegt ze vol trots. “Hier werk je zo lang naartoe.”

Ook Uitendaal kan zijn enthousiasme niet onderdrukken. Hij balt zijn vuist en slaakt een vreugdekreet. “Fantastisch. Echt fantastisch. Drie zetels, dan doe je echt mee. En dat hebben we gewoon gehaald.” Hij excuseert zich en stapt de menigte in, op zoek naar zijn partijgenoten, “Even een knuffelrondje doen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s