Inhaalbruiloften leiden tot topdrukte in Groningen: ‘Alle weekenden zaten al vol’

Door Christa van Norel en Myrthe Meines

Twee jaar lang hebben stellen door corona alleen maar kunnen dromen over hun bruiloft. Nu het weer kan, staan er extra veel (inhaal)bruiloften op het programma. Voor zowel stellen als ondernemers heeft dit belangrijke gevolgen. ‘Ik heb veel nee moeten zeggen.’ 

Voor de vitrine van de Groningse banketbakkerij Jullens staat een rij. Allerlei gebakjes pronken in het witte licht en een stel kiest een taartje uit. In de hoek van de bakkerij kunnen mensen bladeren in een boek met allerlei voorbeelden van bruidstaarten. Banketbakker Jantina Veenhuizen vertelt dat het de afgelopen tijd druk is geweest met stellen die op zoek zijn naar een taart voor hun bruiloft.

Na twee jaar corona kunnen bruiloften weer volop gevierd worden. En dat is te merken: door alle ‘inhaalbruiloften’ is het in heel het land een drukte van belang bij feestlocaties, bruidskappers en alles wat verder bij bruiloften kan komen kijken. Ook in Groningen staan veel bruiloften op de agenda. Lukt het stellen nog wel om hun bruiloft te plannen?

Sandra Talsma, trouwambtenaar van de gemeente Groningen, vertelt dat het druk is. ‘Ik merk dat stellen al heel ver van tevoren hun bruiloft plannen. Dat was eerst niet zo.’ Normaal kreeg Talsma aanvragen van hetzelfde jaar, nu zit het seizoen van 2023 al zo goed als vol en heeft ze ook al verzoeken voor 2024 binnen. Soms schuift een bruiloft door naar een datum waarop een andere doorgeschoven bruiloft gepland is. ‘Dan hebben mensen mij al in 2020 geboekt, maar moet ik ze uiteindelijk alsnog teleurstellen.’

Groningse ondernemers hebben deze lente- en zomermaanden veel verloofde stellen over de vloer. Zo krijgt Veenhuizen, banketbakker bij Jullens, elke dag met de drukte te maken. ‘Dit jaar ging alles weer los, dat merk je wel.’ Ze krijgt veel telefoontjes met vraag naar informatie. ‘Dan gaan we een afspraak maken, samen zitten en overleggen wat werkt van beide kanten, laten proeven… Eigenlijk is alles mogelijk’, zegt Veenhuizen terwijl ze wijst naar twee voorbeelden van drielaagse taarten.

Veenhuizen merkt veel verschil vergeleken met de periode vóór de pandemie. ‘Het aantal bruidstaarten is zeker verdubbeld. Vroeger hadden we er twee in een maand, maar nu sowieso elke week en soms wel meerdere in de week. Dat hadden we daarvoor niet.’

Geliefde Groningse trouwlocaties worden ook veel gebeld met aanvragen. Voor stellen is niet altijd makkelijk om een plek te bemachtigen. Rian de Jonge en Leon van Houwelingen, die in augustus gaan trouwen, hebben dit gemerkt. ‘Soms hadden we echt een mooie locatie op het oog, maar was deze nét voor onze neus weggekaapt. Dat gaf wel echt stress,’ vertelt De Jonge. 

Rian de Jonge en Leon van Houwelingen

Ondanks de drukte is het De Jonge en haar verloofde gelukt om in korte tijd de bruiloft te regelen. ‘Ik vond het wel echt een opluchting toen alles rond was, maar ik had verwacht dat het erger zou zijn.’ De Jonge vertelt dat ze veel binnen de familie hebben geregeld, wat erg hielp. ‘En ik denk dat de doordeweekse dag onze redding is geweest. Alle weekenden zaten al lang vol.’ 

Veel trouwlocaties zijn deze zomer al helemaal volgeboekt met bruiloften. ‘Je merkt dat er behoorlijk wat in te halen valt. Het is echt topdrukte nu’, zegt Marola Claessen van landgoed De Amshoff. Boerderijcafé Mausel zit midden in het hoogseizoen voor trouwerijen. Eigenaar Annelies ter Mue heeft het de hele dag druk met voorbereidingen en afspraken. 

Mausel kun je afhuren voor een landelijke bruiloft in volledige beslotenheid. Vanwege de werkdruk en het personeelstekort neemt Mausel ondanks de corona-achterstand niet meer dan twee bruiloften per week aan. ‘Ik heb veel nee moeten zeggen. Dit jaar is al lang volgeboekt.’ Voor volgend jaar is er nog wel wat plek, maar dan moet je al aan augustus en september 2023 denken. Voor 2024 neemt Ter Mue nog niks aan, want ‘de inkoopprijzen zijn bizar hoog gestegen, dus ik kan nog geen prijs vaststellen voor over twee jaar.’

Verloofde stellen kijken vanwege de drukte ook buiten het hoogseizoen. Trouwfotograaf Rhodé van der Kolk is doorgaans vooral in de zomer bezig met het vastleggen van huwelijksfeesten, maar na de laatste lockdown krijgt ze ook veel aanvragen voor andere momenten in het jaar. ‘April is bijvoorbeeld normaal niet echt een hele drukke maand, maar nu zat deze maand voor mij erg vol.’ Binnenkort fotografeert ze bij een bruiloft die eigenlijk al ruim twee jaar geleden had moeten plaatsvinden. 

Vroeg beginnen dus, dat is ook wat Matthieu Poot en Jeroen Scholtens hebben gedaan. Vorig jaar mei vroeg Scholtens in de tuinen van de Prinsenhof aan Poot of hij met hem wilde trouwen. Met hun hoofd nog in de wolken maakten ze plannen voor hun droombruiloft, die komende zomer plaats zal vinden. Omdat ze vorig jaar augustus al begonnen met de voorbereiding, hebben ze naar eigen zeggen geen moeite gehad met het plannen. ‘Er was overal gelukkig nog heel veel plek.’ 

Jeroen Scholtens (links) en Matthieu Poot (rechts) in het Prinsenhof

Niet voor al het geregel hoeven stellen er op tijd bij te zijn. Wie bij banketbakkerij Jullens terecht wil, hoeft niet nu al voor 2024 te reserveren. ‘Je kan gelijk terecht, tenzij er op je trouwdag al drie tot vier taarten zijn besteld. Gelukkig heb ik tot nu toe nog niemand hoeven teleurstellen.’ Mensen zijn er tegenwoordig wel vroeg bij, vertelt Veenhuizen. ‘Je hebt ook mensen die pas over een jaar gaan trouwen en nu al taart bestellen, maar sommigen komen met: ‘We gaan over vier weken trouwen!’ Dat kan ook gewoon.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s