Internationale studenten kunnen personeelstekort horeca oplossen: “Je verrijkt je bedrijf er zelf ook echt mee”

Heel veel werkgevers zoeken naar personeel. Ook de Groningse horeca heeft te maken met tekorten. Er ligt voor Groningen een logische oplossing voor de hand: vaker internationale studenten aannemen.

Door Lars Faber

“Je herhaalt echt een hoop kleine zinnen, omdat mensen steeds dezelfde vragen stellen.” Leonie Deddens (24) komt uit Hamburg en werkt bij het Aziatische restaurant Mogoya in Groningen. Ze raadt elke buitenlandse student aan om in de gastronomie te werken. Niet alleen om geld te verdienen, maar ook om de Nederlandse cultuur en de taal beter te leren kennen.

De horeca van Groningen zit steeds meer om werknemers verlegen. Op de website
Horecagroningen.nl schommelde vóór corona het aantal vacatures nog tussen de dertig en de veertig. Nu zit dat ongeveer rond de 260 vacatures. Volgens Joris van Berkel, eigenaar van Horecagroningen.nl, plaatsen Groningse horeca vooral vacatures voor bijvoorbeeld bediening en koks.

Dit tekort past in een landelijke trend. Zo zitten treinen zonder treinpersoneel en heeft Schiphol te weinig beveiliging en bagagepersoneel. De beroepsbevolking gaat volgens experts nog verder krimpen de komende jaren, onder andere door de vergrijzing van de samenleving. Groningen kampt met hetzelfde probleem, maar krijgt wel steeds meer internationale studenten. Afgelopen jaar waren er ruim 9000 studenten, een stijging van 1,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens Majolein Wiersma kunnen zij het personeelstekort opvullen.

Kijk ook naar de internationale studenten

Volgens Marjolein Wiersma van het Engelstalige vacatureplatform Make it in the North moeten meer horecagelegenheden juist internationale studenten aannemen. “Bedrijven moeten hun wensenlijstje iets minder strikt aanhouden. Ze moeten wel, anders kunnen ze hun vacatures simpelweg niet opvullen,” zegt ze. “In de horeca, maar ook in andere sectoren zitten we met een verschrikkelijk tekort aan Nederlanders om al die banen te kunnen opvullen.”

Wiersma merkt dat internationale studenten heel erg gemotiveerd zijn, niet alleen om van inkomsten te kunnen wonen en te studeren, maar ook voor het werk zelf. “Er ligt bij hen minder de aanname van ‘het komt wel goed.’ Ze hebben echt door dat ze er hard voor bezig moeten.” Daarnaast passen zij zich volgens haar makkelijk aan en zijn ze een stuk weerbaarder, omdat ze al in een ander land zijn. “Je verrijkt je bedrijf er ook echt mee. Je ziet dat bedrijven met internationals vaak innovatiever en flexibeler zijn.”

Make it in the North bestaat sinds 2018 en is een non-profit platform dat internationale studenten en expats met bedrijven verbindt. Ze bieden cursussen aan hoe internationale mensen hun CV kunnen opstellen en daardoor makkelijker en kansrijker kunnen solliciteren naar een baan in Noord-Nederland. Ook organiseren zij workshops over interculturele communicatie, waarbij internationale en bedrijven begrip leren krijgen voor elkaars cultuur op de werkvloer. In heel Noord-Nederland zijn er ruim 250 bedrijven bekend bij Make it in the North die internationale studenten en expats aannemen.

Een voordeel voor Groningen

Niek Strous, manager van The Market Hotel, ziet voordelen in internationale studenten als personeel. “Groningen is steeds meer een internationale stad en je merkt ook dat de gasten Engels spreken. We hebben het ook nodig in die zin”. Zelf heeft hij een Pakistaanse medewerker in dienst in de patisserie.

Martien Volkers, eigenaresse van Het Concerthuis, is na de opening in 2013 al heel vroeg overgestapt op het aannemen van internationale studenten in de bediening. “We hebben mensen uit Zuid-Afrika en Australië gehad. En zelfs nu is 60 procent van het personeelsbestand internationaal”. Volkers vindt het belangrijk dat het team een reflectie is van de totale studentenpoule, juist omdat het aantal internationale studenten steeds verder toeneemt. En zo’n internationaal team trekt ook weer meer klanten. “Je moet je wel je hele bedrijfsvoering in het Engels doen”, benadrukt ze. “En je moet gasten hebben die het accepteren dat er Engels tegen hen gesproken wordt. Daar hebben we bij Het Concerthuis ook altijd een streepje voor op gehad. Onze gasten zijn daarin best wel relaxed.”

Deddens heeft gemerkt dat ze als bediende ook profijt heeft van haar Duitse achtergrond. “Met de bloemetjesmarkt namen Duitsers bijna de hele stad over. Toen heeft mijn baas mij gevraagd om te werken, omdat niet alle Duitsers van de oudere generaties Engels spreken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s