Talentvolle jonge voetbalspeelsters stromen niet mee met jongens naar senioren. Waar gaan ze wel heen?

Bij de junioren in Groningen wordt structureel gemengd gevoetbald. Vooral omdat het meisjes helpt beter te worden. Maar waar gaan talentvolle voetbalspeelsters heen, nu is gebleken dat zij niet samen met de mannelijke voetballers doorstromen naar een gemengd seniorenteam? 

‘Als alle meisjes tijdens een oefenwedstrijd in één team gaan, gaat het niet goed,’ zegt Fleur Schreuder (14), die in een team vol jongens voetbalt. ‘Het niveau is daar lager. Ze doen het meer voor de leuk.’

Uit eerder verschenen artikel van totdemax.news, blijkt dat Groningse dames en heren binnen het amateurvoetbal niet samen trainen en spelen. Bij de jeugd is dat compleet anders: daar wordt veel gemengd gespeeld, met jongens en meisjes samen in een team. De KNVB ziet het liefst alle kinderen tot twaalf jaar gemengd spelen. Daarna probeert de voetbalbond zowel gemengde als meidencompetities aan te bieden.

Meisjes met jongens laten voetballen maakt betere voetbalsters. ‘Het credo is om zo lang mogelijk gemengd te spelen,’ vertelt Jannet Maréchal-van Dijken, trainingscoördinator dames van Oranje-Nassau. Dat ligt in lijn met de visie van de KNVB, die advsiseert om talentvolle meiden zo lang mogelijk met de jongens mee te laten komen. Ook bij GVAV-Rapiditas stimuleert de club de meidenteams om te blijven spelen tegen jongens, bijvoorbeeld tijdens trainingen. 

Meiden en jongens die gemengd voetballen zijn beter in staat om niet in stereotypen te denken met betrekking tot gender, blijkt uit het afstudeeronderzoek van Hilde Spierings. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het KNVB in samenwerking met onderzoeksbureau Markteffect, dat zowel jongens als meisjes leren van elkaar. Jongens leren minder te schelden, worden beter in verdedigen en gaan technischer spelen. Meiden merken dat ze beter worden door het samenspelen met jongens. En ze leren meer trucjes van de jongens.  

Al jong verschillen tussen jongens en meisjes

Dat er een verschil is tussen de seksen is vanaf jonge leeftijd al zichtbaar. Volgens Lars Bardewee, teammanager en coach van de vrouwenafdeling van GVAV, heeft het voetballen met jongens een positief effect op de meiden: ‘Meisjes zijn van nature wat langzamer en banger voor de bal. De jongens klappen er gewoon op. Na een tijdje gaan ze wel mee.’ De club heeft op dit moment zo’n vijftig meiden die met jongens in een team spelen, wat een derde is van alle meisjes die lid zijn.

Voor jonge voetbalspeelsters betekent gemengd spelen meer uitdaging. Fleur speelt bij SJO Coendersborg, de gezamenlijke jeugdorganisatie van v.v. Amicitia V.M.C., s.v. Blauw-Geel 1915 en C.V.V. Oranje Nassau. Fleur merkt dat het bij de jongens wat serieuzer is: ‘De meiden doen het geloof ik vooral omdat ze het leuk vinden. Ik wil lekker in duel gaan.’ 

Jonge voetbalster Brit Bekker (13) voetbalt met één ander meisje in een jongensteam bij SC Stadspark. Zij geeft hetzelfde aan: ‘Jongens zijn over het algemeen wat sterker in het duel.’ Zolang ze kan blijven spelen met jongens wil ze dat blijven doen. ‘Ik heb het idee dat ik daar beter van word.’ Ook Fleur blijft het liefst zo lang mogelijk met jongens voetballen. ‘Daar leer ik meer van.’

De fysieke verschillen worden groter naarmate kinderen ouder worden. Bardewee: ‘Alleen de beste meiden gaan langer mee met gemengd voetbal.’ Maar waar gaan deze getalenteerde speelsters heen, als ze niet met de jongens blijven voetballen tot aan de herenteams? 

Jong naar een damesteam

Bij Oranje Nassau spelen vijf vrouwenteams. Met vier teams in de A-categorie is het op dat niveau de grootste club in Groningen. Jannet Maréchal-van Dijken, trainingscoördinator bij Oranje-Nassau, ziet dat meiden tot vijftien jaar goed met de jongens kunnen meekomen. Ook voorzitter van SC Stadspark, Jan Boonstra herkent dat: ‘Vaak voetballen meiden tot een jaar of zestien gemengd.’

Maréchal-van Dijken zegt over talentvolle vrouwelijke spelers: ‘Meestal gaan ze rond hun zestiende of zeventiende naar een dameselftal.’ Ze verwacht niet dat dit in de nabije toekomst zal veranderen: ‘Onze vrouwenteams spelen op hoog niveau. Dat maakt het minder aantrekkelijk om gemengd te spelen.’

Een uitzondering is de zestienjarige Noortje van der Ploeg, die bij SJO Coendersborg speelt. Ze is het enige meisje in het team jongens onder zeventien (JO17). ‘Dat ik met jongens voetbal heeft nooit raar gevoeld. Dat deed ik al sinds ik begon op mijn vierde,’ vertelt Noortje. Toch begint ze steeds meer te merken dat er verschillen zijn tussen haar en haar mede- en tegenspelers: ‘Ik merk dat ze sterker en breder worden. Ik moet het wel echt hebben op snel spelen en techniek, want als ik er tegenaan beuk heeft dat geen zin.’ 

Betaald voetbal

Er is nog een route die getalenteerde voetbalsters afleggen: het betaalde voetbal. Bardewee van GVAV: ‘Wij hebben er bijvoorbeeld dit seizoen twee gehad die naar Heerenveen zijn gegaan.’ Ook Marcel Woest, secretaris van VV Groningen, herkent dit beeld. Volgens hem zijn de vrouwen die de herenteams op zijn club kunnen bijbenen goed genoeg om betaald voetbal te spelen. ‘Als ze daar geld kunnen verdienen doen ze dat natuurlijk. Ik denk niet dat er dames zijn die dan bij ons willen spelen.’ 

Noortje hoopt dat ze aankomend seizoen het niveau van de jongens goed kan bijhouden. ‘Op gegeven moment gaan er denk ik wel meer verschillen komen. Ik wil niet de zwakke schakel zijn en dat ze last krijgen van mij. Dan ga ik overwegen om naar een vrouwenteam te gaan.’ Ook Fleur heeft er geen moeite mee om naar een damesteam te gaan als ze ouder is: ‘Als je ouder bent zijn er ook betere teams voor vrouwen, maar voor nu vind ik het wel leuk met de jongens.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s