Groninger Museum tevreden, maar ook kritisch over plek in top tien

Door Lars Faber en Sarah Westphal

Het Groninger Museum staat op de zesde plek in de top tien van de meest populaire musea in Nederland, zo schrijft Columbus Travel. Vooral de tentoonstellingen met actuele thema’s doen het goed bij het publiek. Het museum is blij, maar plaatst ook kanttekeningen bij het onderzoek: “Zij willen natuurlijk dat mensen door het land gaan reizen.”

“Vroeger snapte ik niet veel van dit museum, maar nu ik ouder ben, kom ik er heel graag”, vertelt een trouwe bezoeker over één van zijn favoriete musea: het Groninger Museum. Het bekende museum staat in de top tien van meest populaire musea in Nederland. Hoe dat kan? Karina Smrkovsky, hoofd communicatie van het museum, antwoordt: “Mensen weten ons gewoon goed te vinden.”

Het reismagazine Columbus Travel hield een enquête onder drieduizend lezers over hun favoriete Nederlandse museum. Uit die enquête kwam een top tien van de meest populaire musea, waarbij het Anne Frank Huis op de eerste plek belandde. Ook het Groninger Museum verdiende een plek in de top tien, en wel op de zesde plek. 

Top tien van populairste musea in Nederland

Het tijdschrift noemt het museum “met circa tweehonderdduizend bezoekers per jaar één van de topattracties van de stad en provincie.” Smrkovsky geeft aan dat meer dan zeventig procent van de bezoekers niet uit Groningen komt. Dat zijn volgens haar vooral mensen uit de Randstad, maar ook uit het buitenland. “We zijn een toeristische trekker in die zin.”

Kunst van het kiezen

Henk uit Amsterdam loopt verwonderd door Megalith, een tentoonstelling in het Groninger Museum over de invloed van de mens op het klimaat. “Ik wist eigenlijk helemaal niet welke tentoonstelling er was”, geeft hij toe. Samen met zijn vrouw is hij op vakantie in Groningen. En bij een dagje uit, hoort volgens het stel het bezoeken van een museum. 

Dagjesmensen als Henk zijn één van de twee soorten publiek die Smrkovsky vaak tegenkomt: toeristen die tijdens hun bezoek aan de stad ook een museum bezoeken en bezoekers die specifiek komen voor een bepaalde tentoonstelling. Elk thema trekt een ander publiek. “Volgend jaar doen we bijvoorbeeld de Rolling Stones en dan zien we waarschijnlijk ineens veel meer muziekliefhebbers.”

Kunstwetenschapper Merlijn Torensma benadrukt de kunst van het kiezen van een goed thema voor zo’n tentoonstelling. “Als het aansluit op de dingen die je ziet op televisie, of op wat je leest in de krant, en het komt terug in een museum, dan ga je zien dat mensen daarop emotioneel reageren.” Dat laat Henk ook merken: “Ja, het raakt me wel”, vertelt hij wijzend naar de tentoonstelling.

Actuele thema’s zoals het klimaat, of juist nostalgische thema’s als The Rolling Stones, doen het daarom volgens Torensma goed. Het interesseert grote groepen mensen en die interesse wordt door een bezoek aan een tentoonstelling versterkt.  “Als je alleen maar thuis even een plaatje opzet van de Rolling Stones, kan dat je een nostalgisch gevoel geven, maar je wil er meer van weten. En dat is wat musea doen. Die geven je net even een andere blik op het leven.”

Daarnaast is naar een museum gaan natuurlijk ook gewoon een gezellige tijdsbesteding, vertelt Torensma. Dat kunnen Ingrid en haar drie vriendinnen bevestigen. Druk kletsend lopen ze in de gang richting Megalith. “We komen hier wel vaker, als er een leuke tentoonstelling is”, vertelt ze. “We hebben een uitjesclub, en daarmee gaan we naar dingen toe waar je anders niet komt”, legt ze uit. “Want alleen ga ik hier niet heen,” voegt ze lachend toe.

Doel van de enquête

Een klein aantal van de bezoekers geeft aan door de enquête van Columbus Travel naar het Groninger Museum te zijn gekomen. Daar is Smrkovsky blij mee. Toch plaatst ze een kanttekening bij “zo’n lijstje”. “Ik weet niet precies hoe dit onderzoek is uitgevoerd, maar Columbus Travel heeft dit waarschijnlijk alleen maar gedaan voor hun eigen reismagazine. Zij willen natuurlijk dat mensen door het land gaan reizen.” Volgens haar gaan mensen dan op zoek naar andere culturele uitjes in de desbetreffende stad: “Zo krijgen zij uiteindelijk weer meer traffic op hun site.”

Maar dat is volgens Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh niet het doel. De uitkomsten van de enquête zullen worden gebruikt voor een speciale editie die specifiek over Nederland gaat. “Deze staat in het teken van kunst en cultuur”, geeft de hoofdredacteur aan. De top tien die gemaakt is, zal enkel dienen als tip voor de lezers. “Dat was het doel van de survey.” 

Toch wil Smrkovsky benadrukken dat ze het “helemaal geweldig” vindt, dat het museum in de top tien hoger staat dan bijvoorbeeld Museum Voorlinden in Wassenaar en Hermitage Amsterdam. En op de vraag hoe het Groninger Museum bij de volgende enquête op de eerste plek terecht kan komen, antwoordt Smrkovsky: “Goede vraag, weet jij het? Misschien moeten we alles gratis maken.” Ze voegt lachend toe: “Gratis snoep, of zoiets.”

Omslagafbeelding van Zachtleven fotografie via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s