Honderd keer per dag aanhoren: ‘Ik heb geen geld’

In 2021 waren er 706 geregistreerde daklozen in Groningen. De coronamaatregelen hakten erin. Een straatkrant verkopen wanneer Nederland in lockdown zit, is niet te doen. Nu komt inflatie er bovenop. Het leven van een dakloze is moeilijker geworden. 

Door Gaily Reiling & Roos Tuinenburg

Een broodje bal, tankbeurt en zomerjurkje. Je moet voor alledrie dieper in de portemonnee duiken: iedereen voelt de gevolgen van de inflatie. Maar hoe raakt inflatie de mensen zonder huis of thuis in Groningen? “Als ik alleen al naar mensen toe kom, ‘mag ik wat vragen?’, dan zeggen ze gelijk met een boze toon: ‘nee, ik heb geen geld.’”

De woordvoerder van het Leger des Heils Noordoost zegt: “Feit is wel dat het de laatste jaren echt lastiger is geworden voor daklozen.’’ De coronamaatregelen hakten erin. Er waren minder mensen op straat om daklozen te helpen of te voorzien van een aalmoes. Maar ook: de opvang moest zich houden aan de anderhalvemetersamenleving, waardoor minder daklozen opgevangen konden worden. Ook zijn er minder herhuisvestingsmogelijkheden door schaarste op de woningmarkt en mensen hebben over het algemeen minder te besteden, want alles is duurder.

Daklozen zijn mensen die slapen op straat, in portieken, bij laagdrempelige opvangen of zo nu en dan bij vrienden of familie. In 2020 telde Nederland naar schatting ruim 36 duizend daklozen. In Groningen waren er vorig jaar 706 geregistreerde daklozen volgens onderzoek van de gemeente. Frans Oldersma, onderzoeker van de Gemeente Groningen, vertelt dat niet geregistreerde daklozen niet geteld kunnen worden. Hij vertelt verder dat er volgens dit onderzoek geen stijging van het aantal daklozen te zien is ten opzichte van 2020. Maar volgens de woordvoerder van de nachtopvang Wender is het aantal daklozen mensen de afgelopen periode wel gestegen. 

Meerdere daklozen die we spraken gaven aan dat ze niet exact wisten of dingen duurder waren geworden. De algemene conclusie was: alles is duur en ik heb geen geld. We spraken de daklozen als ze rond de Museumbrug of de Vismarkt mensen om geld vroegen. Een van de daklozen moest om 22.00 uur nog €5,50 verzamelen om zijn laatste nacht in de nachtopvang te betalen. Vanaf vandaag heeft hij een studio in Beijum. Hij vertelde dat het moeilijk is om het geld bij elkaar te krijgen, maar het maakt niet zoveel uit, zegt hij. Het is de laatste nacht dat hij op straat slaapt. 

Het is niet helemaal duidelijk wat inflatie echt voor effect heeft op het stijgende aantal daklozen, vertelt de woordvoerder van Wender. “Het is niet waarschijnlijk dat dit veroorzaakt wordt door inflatie, het effect daarvan komt later pas.”

De woordvoerder van het Leger des Heils vertelt dat niet onderzocht is wat het effect is van inflatie op de daklozen. Desondanks gelooft ze wel dat de inflatie het moeilijker maakt. Ze vertelt dat alles duurder wordt: ‘’dat merken daklozen ook.’’ De woordvoerder van Wender bevestigt dit: ‘’Het is zonder meer zo dat stijgende supermarktprijzen mensen met een kleine beurs, of nagenoeg geen inkomen harder raakt.’’ Ook kan het zijn dat mensen met een huis zelf wat minder te besteden hebben, dat betekent dat er minder inkomsten overblijven voor daklozen. 

De woordvoerder van Het Leger des Heils Noordoost geeft aan dat het lastiger wordt voor de organisatie om te blijven draaien. Maar de prijs verhogen van de eerste levensbehoefte zullen zij niet snel doen. Een douche of een kopje koffie zal zo’n 5 tot 10 cent blijven kosten. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s