Yoga with Adriene: een zegen of een vloek voor lokale yogastudio’s

Door Merle van der Horst

“Het is de dertigste dag. Je hebt het gehaald. Wij hebben het gehaald. En het is een eer om deze reis met jou door te maken,” zegt Adriene Mischler vanuit haar yogastudio op 31 januari. Hoewel Mischler klinkt alsof ze met een oude vriend praat, hebben haar leerlingen haar nog nooit in levende lijve gezien. Honderdduizenden mensen van over de hele wereld volgen bijna religieus elk jaar haar dertig dagen durende yoga challenge vanaf een beeldscherm.

De afgelopen jaren zijn gratis yogalessen via YouTube video’s populair geworden. Kanalen zoals Yoga with Kassandra, SarahBethYoga en Boho Beautiful Yoga hebben miljoenen abonnees vergaard. Wat vinden yoga instructrices in Groningen van deze ontwikkeling? Is thuisyoga een goede vervanging voor fysieke lessen?

Yoga with Adriene, het kanaal van Mischler, is vanaf 2020 explosief gegroeid. In maart 2020 had ze iets meer dan vijf miljoen abonnees, nu zijn dat er 11,8 miljoen. Terwijl de yogascholen dicht waren vanwege de coronapandemie, trokken mensen hun yogamatjes uit de kast om in hun huiskamer de sfinxhouding te oefenen. Dit jaar begonnen 1,9 miljoen mensen aan haar challenge.

Mischler’s energieke persoonlijkheid spat van het scherm. Ze aait haar hond Benji wanneer ze in de neerwaartse hondhouding staat, barst soms in zingen uit en roept “sla op je eigen billen!” tijdens haar yogabeweging knocking on heavens door. Ze moedigt haar abonnees aan om elke dag yoga te doen. Daarom doet ze al zes jaar op rij een challenge waarbij mensen dertig dagen op rij yoga doen. De eerste video, die werd gepost op 2 januari, werd 1,9 miljoen keer bekeken.

“Er komen meer cursisten naar mijn studio, die tijdens de coronaperiode op YouTube met yoga begonnen zijn,” zegt Rhodes Selhorst van Yoga Groningen. Ze ziet dat Yoga with Adriene een introductie van yoga kan zijn, en vindt het daarom een positieve ontwikkeling.

Wel ziet Selhorst dat mensen het soms fijner vinden om fysieke begeleiding te hebben. Mensen die beginnen met yoga via YouTubevideo’s hebben vaak een slechte houding en dat kan leiden tot blessures. Verder stelt Selhorst dat je de saamhorigheid die bij fysieke yoga komt kijken mist wanneer je een les via YouTube volgt.

Anouk van Ham, eigenaresse van Yoganouk, ziet de opkomst van online yoga als een symptoom van een maatschappij waarin iedereen het te druk heeft. “Mensen proppen een online video ergens tussendoor. Is het dan nog iets anders dan alleen fysiek bewegen?” Van Ham zegt wel dat yoga iets heel persoonlijks is. Sommige mensen kunnen zich makkelijker compleet focussen op hun online yogales dan anderen. Voor haar is fysiek ergens heengaan juist een belangrijk onderdeel van yoga. “Het is mijn heilige uur. Ik ga echt even weg en doe alles uit, ook alle beeldschermen.”

“Ik heb zelf ook wel eens een les van Yoga with Adriene gevolgd,” zegt Selhorst, “maar ze doet het toch anders dan ik het doe.” Ze denkt niet dat online yoga ooit fysieke yogalessen zal vervangen. “Er is een tendens om dingen samen te doen, ook bij jonge mensen.” Selhort’s cursisten gebruiken Yoga with Adriene naast de fysieke lessen in haar yogastudio.  

Toch zijn deelnemers van de Yoga with Adriene challenge positief over thuisyoga. Zo vindt geschiedenisstudente Tamara de Bruin (23) de flexibiliteit fijn. “Ik doe het soms ’s ochtends, maar ook wel eens ’s avonds.” Ook voor bakkerijmedewerkster Bo Westerdijk (23) is thuisyoga een goede oplossing. Ze merkt dat ze groepsdruk ervaart bij fysieke yogalessen. “Bij thuisyoga kan ik zonder schaamte even stoppen wanneer ik iets te zwaar vind.” Verder vindt theaterstudente Roos Benjamins (23) dat de flamboyante persoonlijkheid van Adriene haar helpt om gedisciplineerd te blijven tijdens het volgen van de dertig dagen challenge. “Ik heb echt het gevoel dat ik bij haar in de les zit.”

Hoewel de Yoga with Adriene 30 dagen challenge is afgelopen voor dit jaar, zijn Westerdijk, de Bruin en Benjamins allemaal van plan om hun thuisyoga voort te zetten. “Kijk even naar je beeldscherm voor wat schattige hondencontent,” zegt Adriene Mischler terwijl ze in een neerwaartse hond houding op haar yogamatje staat. Benji, de zwartgrijze Australian cattle dog, ligt naast haar en rekt zich uit. “Hij is een voorbeeld voor ons allemaal.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s