Een divers programma op IFFR in Groningen

De 24e satelliet-editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam komt deze week naar Groningen. Van 1 tot en met 5 februari zijn er zo’n 50 films te zien in de bioscopen van het Forum, van modern Nederlands drama tot aan surrealistische Japanse animatie.

Door Hannah de Nobel

De gevel van het Forum Groningen wordt in de avond gesierd door een vrolijke projectie. Kleurrijke tekeningen flitsen over de wand en een tekstwolkje leest: “Internationaal Film Festival Rotterdam”. Voor je het echt goed gelezen hebt, zoeft de tekst weer weg en paradeert een fel oranje tijger door het beeld.

Het Forum organiseert dit jaar voor de 24e keer een satellietversie van het festival in het noorden, voor de tweede keer in het grote Forum aan de Nieuwe Markt. “Het is echt een soort pocket-editie van Rotterdam,” vertelt assistent programmeur Samuel Leemeijer. Daar telt de officiële selectie meer dan 570 films van filmmakers uit de hele wereld. Het Forum kiest uit deze enorme lijst een paar tiental films die dan in Groningen gedraaid worden, legt Leemeijer uit.

Ondanks dat er zo veel films wegvallen, blijft er een diverse selectie over. Het festival opent bijvoorbeeld met de Nederlandse dramafilm Goodbye Stranger, die de ambitieuze Paul volgt in Amsterdam. Tegelijkertijd speelt een zaal verderop de film Blind Willow, Sleeping Woman, een animatiefilm die de mysterieuze verhalen van Japanse auteur Haruki Murakami afbeelden. 

Sommige van de films die vertoond worden zijn vroege screenings en gaan later pas in première. “Dat vind ik ook wel heel gaaf, sommige komen pas in de zomer of het najaar uit,” zegt Leemeijer enthousiast. Hij vindt dat die vroege screenings en de internationale reputatie van het festival het tot een uniek evenement in het noorden maken.

Maar zo ver in het noorden zitten heeft ook zijn nadelen, vertelt Leemeijer. Hij moest zorgen dat er sprekers en gasten geregeld werden voor het randprogramma, het liefste mensen die direct verbonden zijn aan de productie. “De grote acteurs en regisseurs willen natuurlijk liever naar Rotterdam om te netwerken, maar we hebben toch nog wel gasten naar Groningen kunnen halen,” legt hij uit.

Nu kunnen gasten bijvoorbeeld bij een aantal films in nagesprek gaan met de regisseurs, zoals met Iraanse filmmaker Nafiss Nia. Ook zijn er twee talkshows en worden verschillende films ingeleid door film- en media-experts. De interactieve elementen en de verscheidenheid aan films staan in scherp contrast met het uitblijven van het festival in de laatste paar jaar.

“De laatste twee jaar konden niet doorgaan door Corona, dus we merken dat mensen er echt weer zin in hebben,” vertelt Forum-medewerker Marjolein Bos. Vorig jaar was er wel een kleine versie met tien films die in het Forum vertoond werden vertelt ze, in Rotterdam was het evenement uitsluitend online. 

Dat zette wel wat druk op de ketel, en het is niet niets om een groot festival neer te zetten. Volgens Bos beginnen de eerste voorbereidingen al in september en hoe dichterbij het komt, hoe drukker het is. “Het is echt een enorme klus om alleen al de filmselectie te maken,” vertelt ze.

Toch is het gelukt, en draaien er van 1 tot en met 5 februari 53 films uit meer dan 25 verschillende landen in het Forum. Waar de films dan precies vandaan komen, kun je zien in de onderstaande kaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s