Nieuwe padelbanen in Stadjershal zorgen voor probleem bij tennisvereniging Cream Crackers

The Padellers is de nieuwste padellocatie in Groningen en opende vorige maand haar deuren in de Stadjershal aan de Laan Corpus den Hoorn. De tennisbanen in de sporthal werden hiervoor omgebouwd tot padelbanen. Tennisvereniging G.L.T.V. Cream Crackers maakte altijd gebruik van de tennisbanen en zit nu met een tekort aan banen voor haar 1500 leden. 

Geschreven door Dian Oterdoom

“Je raakte het net! Serveer de bal maar even opnieuw”, klinkt het vanaf de knalblauwe kunstgrasvelden. Tijdens de tweede serveerpoging lukt het wel: de bal komt over het net, stuitert op de grond, raakt de glazen wand en wordt daarna teruggespeeld. Aan het constante gebonk van ballen tegen de rackets kun je horen dat het een drukke avond is bij The Padellers. Het is de nieuwste padellocatie in Groningen en telt in totaal 4 banen. Vanavond zijn ze alle vier bezet.


Afbeelding is een voorbeeld van een outdoor padelbaan. De padelbanen bij The Padellers Groningen zijn indoor.

De nieuwe padelbanen zijn gevestigd in de Stadjershal tegenover sportpark Corpus den Hoorn. The Padellers is een landelijke concept dat werd opgericht door ondernemer en influencer Bas Smit. Afgelopen oktober kocht Smit de Stadjershal van voormalig exploitant Erwin van Dijk. Vijftien jaar lang werd de Stadjershal geëxploiteerd door Van Dijk. Hij verhuurde de sporthal met daarin zes tennisbanen sinds jaar en dag aan tennisvereniging G.L.T.V. Cream Crackers. Sinds de komst van The Padellers is de Stadjershal opgesplitst in twee delen, vertelt locatiebeheerder Geert Venema. De ene helft van de hal wordt gebruikt voor tennis en de andere helft voor padel. In het midden van de hal hangt een groot blauw gordijn met promotieposters van The Padellers. Dat is om het geluid van de padellers te verminderen voor de tennissers, legt Venema uit.

In de kantine van de Stadjershal drinken sporters nog even een drankje na het sporten. “Het loopt echt hartstikke goed”, vertelt Venema, “er zijn dagen dat de single baan van 8 uur ‘s ochtends tot 11 uur ‘s avonds volgeboekt is.” Normaal gesproken wordt padel twee tegen twee gespeeld, maar The Padellers biedt ook een single baan aan waar een tegen een gespeeld kan worden. “Het oppervlak van een single baan is tweederde van een double baan. Dat maakt het single spel nog een stuk intensiever voor de padellers.”

Er zijn inmiddels elf locaties van The Padellers in Nederland en het bedrijf blijft zich uitbreiden vanwege de grote vraag naar padelbanen. Padel wordt steeds populairder in Nederland en dat is ook in Groningen te merken. De stad telt op dit moment zeven padellocaties met een totaal van 26 padelbanen. Dat zijn niet voldoende banen om aan alle vraag te voldoen. Zo heeft Groningse studentenpadelvereniging G.S.P.V. De Ramenlappers een tijdelijke ledenstop moeten invoeren vanwege de populariteit. Studenten die lid willen worden, komen nu op een wachtlijst. “Af en toe kunnen we weer studenten toelaten, maar er is niet heel veel doorstroom. Alleen wanneer mensen bijvoorbeeld stoppen met hun studie”, vertelt voorzitter Joëlle Lap van de Ramenlappers.

Niet iedereen is blij met de locatie van de nieuwe padelbanen. Door de komst van The Padellers in de Stadjershal heeft tennisvereniging Cream Crackers nu minder banen ter beschikking. “In de sporthal zaten onze tennisbanen en die zijn er straks gewoon niet meer”, vertelt Cream Crackers voorzitter Tim Verver. Nadat de hal in oktober werd verkocht aan het bedrijf van Smit, begon in december de verbouwing. Op dit moment kan de tennisvereniging nog gebruik maken van vier binnenbanen. Dat zijn al twee minder dan voorheen. Bovendien zullen binnenkort twee andere tennisbanen in de hal ook getransformeerd worden in padelbanen, vertelt Verver. “Er blijven dan voor ons uiteindelijk twee binnenbanen over om op te tennissen. Dat is te weinig voor onze 1500 leden,” aldus Verver.  

Ook Dieuwke Tammens maakt zich zorgen. Zij huurt al 20 jaar een tennisbaan in de Stadjershal om daar wekelijks te tennissen. Er is veel onduidelijkheid of ze komend jaar kan blijven tennissen in de Stadjershal. “Ik vind het heel jammer. We tennissen hier altijd met met een hechte groep van zes dames. Dat komt nu in gevaar. Ik vind het onbegrijpelijk dat tennis zo moet ruimen voor padel.” Ze vraag zich af of er wel behoefte is aan zoveel padelbanen in Groningen en of dat de sport over een paar jaar nogsteeds zo populair zal zijn. “Het lijkt nu haast alsof je wordt gedwongen om te gaan padellen.”

De tennisvereniging is druk met het vinden van een oplossing zodat alle leden en baanhuurders kunnen blijven tennissen. Afgelopen weekend vond de algemene ledenvergadering van Cream Crackers plaats. Volgens voorzitter Verver is het opzetten van een opblaashal over de buitenbanen een kansrijke oplossing. Op die manier kan er ook in de koudere maanden binnen worden getennist. “Volgende winter wordt het pas echt een probleem, wanneer we nog maar twee binnenbanen ter beschikking hebben. Er is staat nu veel druk op het vinden van een oplossing en de financiering hiervoor te regelen”, vertelt Verver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s