Boksen populair onder vrouwen in Groningen

Steeds meer vrouwen staan in de boksschool. Zowel bokstrainers als boksers merken dat het goed is voor de fysieke als mentale gezondheid.  

Rode bokshandschoenen timmeren ritmisch op de boksbal. In de sportzaal staat een groep van 8 dames vol belangstelling te kijken naar de instructeur die de oefening voordoet. “Hebben jullie het begrepen? Vijf om vijf!” Tweetallen worden gevormd, rode vuisten schieten snel door de lucht, er klinkt gehijg. Na een uur trainen gaan de handschoenen uit en verlaten de vrouwen tevreden de sportzaal. De volgende groep vrouwen staat al klaar, bokshandschoenen in de aanslag.

De groep dames volgt een 8-weekse bokscursus voor beginners. Via Instagram weten verschillende boksscholen in Groningen veel jongen vrouwen te bereiken. En zij happen massaal: de vechtsport is in korte tijd enorm populair geworden. Vooral de “ladies only”-klasjes zijn in trek: ongeveer 2 op de 3 boksscholen in Groningen bieden deze lessen aan. De Nederlandse Boksbond wijt de groei van de sport aan het toenemende aanbod van recreatief boksen op sportscholen. En deze groei is niet alleen gezien in Nederland: vijf jaar geleden zag de Vlaamse Boksliga al een flinke toename in het aantal vrouwelijke leden. Bij de zuiderburen steeg het aantal vrouwelijke boksers van 10 procent naar 25 procent in 10 jaar tijd. Maar waarom kiezen steeds meer vrouwen ervoor om te beginnen met boksen?


Bij deze boksscholen worden ladies-only trainingen aangeboden.

Trainer Sil Reichart van Booty Boxing denkt dat boksen steeds populairder geworden is onder vrouwen door de voordelen van de vechtsport. “Tijdens de training werk je aan zowel conditie en vitaliteit, terwijl het ook nog energie geeft. Daarnaast bouw je ook nog weerbaarheid op.” Annemarie van Spil (23) is inmiddels drie weken aan het trainen en merkt dat ze er fysiek op vooruit gaat. Voordat ze met de bokscursus begon had ze nog nooit een paar bokshandschoenen aangehad, nu gaat ze trouw twee keer per week naar de boksschool. “Ik dacht dat ik het fysiek makkelijk aan zou kunnen maar ik vind het zwaar. Maar ik merk dat het steeds makkelijker wordt.” Ook Carmen Labee (22) vond de eerste bokstrainingen pittig. “De eerste keer raasde de adrenaline door mijn lichaam waardoor ik het vol kon houden. De tweede keer dacht ik, waar ben ik aan begonnen? Ik was misselijk van hoe zwaar het was.” Labee maakte snel progressie. “Ik merkte dat ik leniger werd en dat mijn conditie erop vooruit ging.”

Naast fysieke voordelen, benadrukt trainer Niels van Os ook de mentale voordelen van boksen. “Het belang van boksen wordt onderschat. Het gaat ook om een stukje empowerment. Veel mensen staan niet in hun kracht, zowel fysiek als mentaal. Dit kan je wel opbouwen door te boksen.” Dit herkent Labee wel: bij haar ouders hangt een boksbal in de garage die zij ook gebruikte als uitlaatklep. “Ik merk dat ik het soms echt even nodig heb om los te laten, dat vind ik wel lekker. Vooral als het hoog zit of als ik een tentamen gemaakt heb.”

Trainer Stefan Dellinger wijt de toenemende belangstelling van vrouwen voor boksen aan het opbouwen van weerbaarheid. “Bij boksen kom je met een ander in aanraking, die komt in je comfort zone. Dat wordt vaak als niet-prettig ervaren maar omdat je het bij het boksen op een gecontroleerde manier doet, raak je eraan gewend en leer je stoten incasseren en uitdelen. Dit samen zorgt ervoor dat je weerbaarder wordt, zowel fysiek als mentaal.” Ook Van Os denkt dat het opbouwen van weerbaarheid een belangrijk voordeel is van boksen: “het is niet alleen sporten maar ook werken aan zelfvertrouwen en zelfverdediging.” Hanneke van den Berg (23) herkent dit wel na het afronden van de bokscursus. “Ik merk dat ik me zelfverzekerder voel als ik voel dat ik sterk ben.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s