Paniek bij Bitvavo: Nederlands grootste trading platform verliest mogelijk groot geldbedrag

GRONINGEN Het faillissement van het Amerikaanse bedrijf Genesis dreigt het grootste Nederlandse trading platform Bitvavo in de problemen te brengen. Bitvavo leende een bedrag van 280 miljoen aan Genesis, maar het Amerikaanse cryptoplatform heeft in eerste instantie aangegeven slechts 70 procent van dit bedrag terug te betalen. Bitvavo zegt zelf dat hun klanten zich geen zorgen hoeven te maken, maar vooralsnog hebben de partijen geen overeenstemming over het terugbetalen van de lening.

Door Daniel Dellink

De Groningse Marijn (21) schreef zich eind afgelopen jaar in bij Bitvavo, maar heeft zijn Bitcoins vorige week snel elders gestald. “Toen ik van het gedoe bij Bitvavo hoorde, dacht ik meteen: dit gaat niet de goede kant op. Ik moet echt iets anders doen.” Zijn vierduizend euro in Bitcoin staat nu niet langer in een digitale portemonnee bij Bitvavo, maar in een privé wallet. “Dat is eigenlijk gewoon veel veiliger. Ik heb geluk gehad en ben op tijd ermee gestopt. Bitvavo kan wel zeggen dat ik mijn crypto gegarandeerd niet verlies, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere”.

Bitvavo
Bitvavo is het grootste crypto-handelsplatform van Nederland. Je kan hier terecht om cryptovaluta te kopen of verkopen door een digitale wallet bij het bedrijf aan te maken. Bitvavo besteedt het geld van zijn leden uit aan andere partijen, zo ook aan het Amerikaanse Genesis. Deze partijen zorgen ervoor dat er rendement gemaakt kan worden op cryptomunten, waar normaal gesproken geen rendement op gemaakt kan worden.

Failissement
Cryptocoach Bob van Vroonhoven volgt de ontwikkelingen rondom Bitvavo en Genesis op de voet. Genesis heeft onlangs een Chapter 11-faillissement aangevraagd. “Dat werkt niet zoals in Nederland. Genesis krijgt op deze manier eigenlijk gewoon extra tijd om te reorganiseren”. DCG, het moederbedrijf van Genesis, gaat volgens een recent rechtbankverslag bedrijfsonderdelen verkopen om alle schuldeisers tijdig terug te betalen. De advocaat van DCG heeft laten weten dat naar alle waarschijnlijkheid alle crediteuren hun geld terug hebben.

Geen overeenstemming
Bitvavo heeft naar eigen zeggen ‘goede hoop’ op een overeenkomst met Genesis.
Genesis heeft twee weken geleden aangeboden 70 procent van de 280 miljoen die Genesis aan Bitvavo schuldig is te betalen. Dit voorstel heeft Bitvavo geweigerd. Momenteel onderhandelen Bitvavo en Genesis over de resterende 30 procent. Deze gesprekken hebben volgens Bitvavo vooralsnog ‘helaas nog niet tot een algehele overeenstemming geleid welke voor alle betrokkenen werkt’. Volgens Bitvavo zou DCG de financiële middelen hebben om de volledige 280 miljoen terug te betalen, maar probeert het Amerikaanse bedrijf tijd te winnen om te voorkomen dat ze nog dieper in de problemen raken.

Zorgen
Moeten Nederlandse klanten van Bitvavo zich zorgen maken? Bob van Vroonhoven denkt van niet. “De eerste signalen zijn positief, maar het is nog niet met complete zekerheid te zeggen”, zegt Bob van Vroonhoven. “Bitvavo is redelijk transparant als het gaat om informatie aan hun klanten. Ook zijn er mensen in mijn netwerk die ik vertrouw en bevestigen dat gebruikers die een wallet hebben bij Bitvavo gerustgesteld te lijken kunnen worden.”

Bitvavo heeft inmiddels aangegeven dat ze het eventuele verlies van 84 miljoen bij hun klanten zal compenseren. Wel rest de vraag, wat gebeurt er als Bitvavo door dit verlies zelf in de problemen komt? Het bedrijf wil hier vooralsnog niet op reageren.

Privé wallet
Crypto Coach Bob adviseert andere crypto-gebruikers, om in plaats van een account bij platformen als Bitvavo, voor een privé wallet te kiezen. “Zo ben je zoveel mogelijk in bezit van je eigen munten. Je moet als Crypto-eigenaar weten dat Bitvavo jouw digitale munten uitleent en ruilt om er op die manier rendement mee te creëren. Je kan ook gewoon veel doen vanuit een privé wallet, zonder een exchangeplatform als Bitvavo.”  

Ook Marijn sluit zich hierbij aan. Ik heb een aantal vrienden die ook in de Bitcoin zitten wel aangeraden om ook hun geld weg te halen bij Bitvavo en zo snel mogelijk op zo’n privé wallet over te stappen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s