Queer kunst en cultuur in Groningen: “Mensen willen echt dat dit er is”

Door: Iris Scholte

Anne van Lierop is oprichter van The Pink Cube, een platform dat zich inzet voor de zichtbaarheid van queer kunst en cultuur. Hen vertelt hoe het platform is ontstaan en wat het belang van zo’n platform is.

“Mensen willen echt dat dit er is,” vertelt Anne van Lierop vol enthousiasme. Van Lierop is een kunsthistoricus uit Groningen en oprichter van The Pink Cube, die graag met de voornaamwoorden hen/hun of die/diens wordt aangesproken. Bij lezingen die hen namens The Pink Cube geeft, merkt hen dat steeds meer mensen, die meer over queer kunst en cultuur willen leren, naar hen toekomen. Dat is iets waar Van Lierop erg trots op is.

The Pink Cube is een platform voor queer kunst en cultuur met als doel de zichtbaarheid en waardering hiervan te bevorderen. Het platform doet dit door veel over het onderwerp te schrijven. Van Lierop vertelt dat ze samen met kunstenaars werken en die ondersteunen. Verder organiseren ze veel eenmalige evenementen, fundraisers en lezingen. Achter de schermen worden ze ook steeds vaker gevraagd om een adviserende rol bij musea te spelen.

Van Lierop richt op 5 mei 2021 samen met oud-studiegenoot Iris Rijnsewijn The Pink Cube op. Het idee kwam al in het najaar van 2020. Van Lierop was destijds junior-directeur bij Villa Mondriaan en mistte queer kunst en cultuur in het museum. Daarbij merkte hen dat mensen wel iets met queer onderwerpen willen doen, maar dat niet zo goed durven. “Dus toen dacht ik samen met Iris: dat is een dienst die wij kunnen leveren.”

Om de zichtbaarheid van queer kunst te vergroten doen ze veel lezingen. Hier bespreken ze onder andere wat The Pink Cube allemaal doet, maar bespreken ze ook een stukje kunstgeschiedenis en hebben ze het over voorbeelden van kunstenaars. Tijdens International Women’s Day in 2022 heeft Van Lierop een lezing gegeven in het Rijksmuseum Amsterdam. “Over het algemeen hebben we het eerst over The Pink Cube en wat dat is en wat we doen en dan een korte queer kunstgeschiedenisles.”

Naast lezingen organiseert The Pink Cube ook fundraisers. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak heeft Van Lierop met een aantal stagiairs een tweetal fundraisers opgezet. Ze hadden livemuziek geregeld en een tentoonstelling met kunstverkoop. Van Lierop en diens stagiairs hadden zelfs een speciaal drankje geregeld voor het evenement. Hen vertelt dat het grappige was dat de meeste opbrengsten van de fundraisers kwamen van de drankverkoop. “Maar ja, weet je, het heeft geld opgeleverd, dus dat is prima.”

Van Lierop merkt dat er veel behoefte is aan een platform als The Pink Cube. De reacties die hen krijgt, zijn dan ook voornamelijk heel positief. “Ik merk gewoon aan de reacties die we krijgen dat er echt heel erg behoefte aan is om een soort van een plek te hebben waar dat soort onderwerpen behandeld kunnen worden in kunst en op artistieke manier zonder dat daar een risico of angst aan verbonden is.”

Op dit moment is queer kunst en cultuur een veelbesproken onderwerp, geeft Van Lierop toe, maar de vraag is wel of het een voortdurend onderwerp is en niet een hype. “De tijd moet uitwijzen of musea en instellingen daar consistent mee zijn of niet.” De vraag is of de musea er echt iets mee willen. Van Lierop merkt op dat er ook musea zijn die het onderwerp in zijn geheel nog steeds negeren.

Met The Pink Cube hoopt Van Lierop queer kunst en cultuur te kunnen blijven archiveren. Een grote toekomstdroom is het schrijven van een manifest. Hierin komen de belangrijkste speerpunten van The Pink Cube te staan en hoe ze werken. Dit gaan ze dan uitdelen aan mensen die met hun willen werken. Van Lierop wil ook heel graag tentoonstellingen organiseren: “langdurige tentoonstellingen en dan het liefst op locaties buiten musea.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s