Thap reist als succesvol ondernemer de hele wereld over: “Als ik iets wil kunnen, dan doe ik het gewoon”

Door Hieke Dijkstra

Uit cijfers van het CBS en de kamer van Koophandel blijkt dat het aantal zelfstandig ondernemers in het afgelopen half jaar is gestegen naar 1,2 miljoen. Het aantal jongeren dat begint met ondernemen is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd. Groningse student Thap van der Veen (23) investeert in vastgoed en reist de hele wereld over.

Een knaloranje Porsche, helikoptervlucht boven Toronto, technofestivals en witte stranden. De instagrampagina van “Not an Influencer” staat vol met plaatjes van plekken over de hele wereld, zorgvuldig opgeslagen in verschillende highlights. “Ik denk dat het voor mij elke keer een ontdekking is wat ik als persoon kan doen om verder te komen in het leven.”

Op zeventienjarige leeftijd ontwikkelt Thap van der Veen (23) uit Assen de app NightCyclus, waarmee je in een oogopslag alle hotspots in het Groninger nachtleven verkent. Het bedrijf groeit en Thap wil zijn team uitbreiden, maar als de coronapandemie uitbreekt en de app niet gebruikt kan worden, moet hij zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Hij focust zich volledig op de cryptowereld, verdient bij op de corona-afdeling in het ziekenhuis en studeert ondertussen Vastgoed en Makelaardij aan de Hanzehogeschool. Wanneer zijn werk in de financiële markt buiten proportie treedt, stapt hij uit loondienst. Inmiddels is hij financieel onafhankelijk en investeert hij zowel in de muziekindustrie als het vastgoed op Bali, waar hij dit jaar drie villa’s laat bouwen. Het aantal jongeren dat begint met ondernemen is in vijf jaar tijd hard gegroeid. In 2017 waren dit een kleine 19.000 jongeren onder de 22 jaar, inmiddels zijn dat er ruim 51.000, zo blijkt uit cijfers van CBS en de Kamer van Koophandel.

Ondernemersbloed

In de MacDonalds verdient Thap als vijftienjarige jongen zijn eerste zakgeld en op deze leeftijd komt hij mede door vrienden met voetbalgokken in aanraking. Nadat hij na een aantal goede zetten ook geld verliest, besluit hij zich te verdiepen in de waarde van geld en efficiënte manieren om te verdienen. Ondernemen is niet iets wat hij vanuit huis heeft meegekregen, hij heeft het zichzelf aangeleerd. “Voordat ik Nightcyclus begon, ben ik heel veel gaan lezen. “Ik wilde ondernemen, maar ik had totaal geen idee wat ik wilde doen. In een half jaar tijd heb ik er denk ik wel 50 boeken doorheen gejaagd en dat is wel de fundering geweest om te beginnen met het opzetten van mijn bedrijf”, vertelt hij. Het leesvoer maakt dat hij op zeventienjarige leeftijd samen met een compagnon NightCyclus lanceert, een team om zich heen verzamelt en een netwerk opbouwt. 

Noorderlingen Connect

Thap benadrukt dat het tijd kost om te ondernemen en vergelijkt het met topsport, wat hij in het verleden als hockeyer beoefende. “Je moet er heel veel tijd in stoppen totdat je beter wordt. Als iets niet lukt, maar ik wil het graag kunnen, dan doe ik het gewoon.” Om zichzelf te blijven ontwikkelen, is hij aangesloten bij Noorderlingen Connect, een minor van NHL Stenden en de Hanzehogeschool die studentenondernemers sinds 2013 de kans geeft om zichzelf en hun bedrijf verder te ontwikkelen. Per half jaar worden er 20 mensen uitgekozen om mee te mogen doen. “Ik denk dat er nu veel meer aandacht is om naast studeren zelf al carrière te maken. Je ziet op social media nu ook veel meer voorbeelden”, vertelt Eelco Bakker, projectleider van de minor. Uit belronde langs alle alumni afgelopen zomer bleek dat 65 procent van hen nog actief is in de ondernemerswereld. “Ondernemen is een generatie Z ding dat twee kanten kent: enerzijds impact willen maken, iets veranderen aan de wereld, alles op een eigen manier kunnen doen. Anderzijds zijn er steeds meer mensen die snel onafhankelijk willen worden en veel geld willen verdienen op de korte termijn. Zij zijn gericht op het uitbouwen van hun eigen vrijheid en accepteren geen feedback. Ik denk dat dit een minder gezonde beweging is.” 

Not an Influencer

Thap is sinds 2017 elke dag bezig met ondernemen en heeft zijn studie nu op een lager pitje gezet. Alleen zijn scriptie wacht nog even, totdat de bouw van zijn villa’s op Bali klaar is. “Ik wil heel graag mijn scriptie over mijn vastgoed op Bali schrijven. “Ik hoop in februari te kunnen beginnen, zodat ik mijn scriptie kan koppelen aan het vastgoed.” Thap ziet in dat hij iets nieuws moet zoeken om zichzelf bezig te houden en focust zich nu op zijn passie, muziek: “Je wordt niet gelukkig als je stil gaat staan, ook al ben je financieel vrij. In de creatieve sector vind ik daarin weer uitdaging, omdat ik merk ik dat ik elke dag weer gepusht word.” Als DJ en producer is hij inmiddels een bekend gezicht en juist daarom noemt hij zichzelf op social media en in de muziekindustrie Not an Influencer – als tegengeluid. Het liefst is hij vrij zonder een publiek gezicht te zijn, zin in verwachtingen heeft hij niet. Thap hoopt zijn ondernemersbloed te laten stromen door zijn vastgoedportfolio over de wereld uit te breiden en zichzelf verder te ontwikkelen in de muziekindustrie. Hoewel het hem voor de wind gaat, staat gezondheid en geluk voorop: “Als je geen liefde en vriendschappen hebt, dan kan je heel veel geld hebben, maar die vrijheid alleen gaat je niet gelukkig maken.” 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s