Kan een jubelton de Pechgeneratie dan eindelijk op weg helpen?

Volgens Ceciel Nieuwenhout (GroenLinks) is het tijd dat het wordt rechtgezet.

Geschreven door: Luuk Gelderman

GRONINGEN – Een startkapitaal van €100.000 voor jongvolwassenen. De Nederlandse opiniemaker Sander Schimmelpenninck maakt in zijn nieuwe boek een pleidooi voor een jubelton voor starters als een voorstel om kansenongelijkheid in Nederland te bestrijden. Een startkapitaal voor jongeren, een opvallend plan uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks uit 2020.  Wat kunnen studenten met een startkapitaal in 2023 en hoe worden de plannen van Schimmelpenninck ontvangen in de gemeente Groningen?

Het aanbieden van een startkapitaal aan 25-jarigen zorgt ervoor dat ze een eerlijke start kunnen maken in het volwassen leven. Dit wordt gefinancierd door middel van verhoogde belastingen op vermogens, erfenissen en pensioenen. Daar tegenover staat wel dat de jongvolwassenen op hun achttiende een schooljaar in dienst gaan in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs of het leger. Doen ze dit niet, dan krijgen ze geen geld.

Door de toekomst van de nieuwe generaties te financieren met geld dat de overheid ontvangt van de oudere generaties door middel van verhoogde erfbelastingen, vindt Ceciel Nieuwenhout (31) van de Groningse tak van GroenLinks een goed plan. “Als er wordt geïnvesteerd in iets waar de jeugd wat aan heeft, is dat mooi. Die miljonairs kunnen het best met wat minder geld doen. Er zijn veel jongvolwassenen die hun leven beginnen met enorme schulden.”

Ceciel Nieuwenhout werkt sinds 2019 als raadslid bij de Groningse fractie van GroenLinks in de gemeenteraad. Naast haar werk binnen de politiek heeft ze ook gestudeerd in Groningen en is werkzaam als universitair docent bij de Rijksuniversiteit Groningen. Door haar beide functies staat ze centraal in de wereld van studenten en politiek, zij snapt dus als geen ander hoe het is om als net afgestudeerde de arbeidsmarkt op te moeten.  Opvallend aan het plan van Schimmelpenninck is dat de landelijke partij van GroenLinks in 2020 een soortgelijk voorstel had als onderdeel van hun verkiezingscampagne. Een startkapitaal van €10.000 voor alle jongeren om zo een start te maken aan hun volwassen leven, daar ziet Ceciel nog steeds heil in.

“Ik vind het vooral mooi dat het voornemen nu ook vanuit een andere hoek komt,” zegt Ceciel. “Sander Schimmelpenninck is natuurlijk iemand die vanuit zijn afkomst bepaalde privileges heeft. Dat zo’n iemand het dan ook raar vindt dat je door je herkomst allemaal geld kan krijgen. En dat het belangrijk is dat mensen eerlijker aan het leven beginnen en een gelijke start hebben. Dat vind ik echt heel mooi. En ik hoop dat meer mensen in navolging van Sander Schimmelpenninck dat ook denken over hun eigen kapitaal.”

“We zijn zelf van oorsprong een pacifistische partij, dus het voorstel van Schimmelpenninck dat jongeren eerst in dienst moeten bij bijvoorbeeld het leger is iets waar we binnen de partij best wat sterke meningen over hebben. In Groningen zijn we merendeels tegen dat onderdeel van zijn plan. Maar het uitdelen van een startkapitaal zien we wel veel belang bij.” zegt Ceciel. “We gaan van het beste uit van de mens mocht zo’n kapitaal beschikbaar komen voor jongeren. Er zullen vast en zeker mensen zijn die hun geld gaan vergokken in een casino, maar er zijn ook genoeg mensen die hun geld wel op een verstandige manier gaan investeren.”

Ze kan de financiële lasten goed terugzien onder de studenten van Groningen. Een groot deel van de bevolking van de hoofdstad bestaat uit studenten. “Je ziet nu bijvoorbeeld dat veel studenten in Groningen in slecht geïsoleerde huizen wonen en niet veel geld hebben, maar alsnog moeten betalen om hun huis te verwarmen. Dat zorgt voor disproportionele energielasten voor zulke relatief lage inkomens.” Hierin refereert Ceciel ook naar de uitsluiting van studenten binnen de energietoeslag, waar de rijksoverheid heeft besloten dat studenten geen aanspraak maken op financiële compensatie voor de stijgende energieprijzen. “Je kan het nooit helemaal eerlijk maken, maar wat je nu ziet is dat de Pechgeneratie toch wel disproportioneel vaak benadeeld is in allerlei zaken.”

Het idee van een startkapitaal voor jongeren wordt wel weer vaker besproken sinds Sander Schimmelpenninck zijn boek heeft uitgebracht, zegt Ceciel. “Het is sowieso in de wandelgangen besproken van ‘hoe zou dat zijn?’ en ‘is dat eerlijk of niet?’. Dus ik kan me voorstellen dat het wel één of twee keer in de debatten is teruggekomen. De gemeenteraadsleden in Groningen hebben zeker meegekregen dat dit speelt. Alleen het is niet dat er nu een besluitstuk ligt waar we over kunnen stemmen.” Als het aan Ceciel ligt zijn er meerdere mogelijkheden om jongeren tegemoet te komen door middel van compensatie of alsnog een startkapitaal. Mocht er een startkapitaal komen vraagt ze zich wel af of de eerder voorgestelde €10.000 nog genoeg is, maar is wel terughoudend in het verhogen van die hoeveelheid. “Het is een heel complexe berekening, maar het belangrijkste is dat het geld direct gedekt kan worden met belastingen van het Rijk. Anders gaat het bij de staatsschuld en dan komt de rekening alsnog bij de jongere generaties terecht.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s