Politieacademie vergoedt rijbewijs van nieuwe studenten

De politieacademie probeert meer studenten te trekken door vanaf 2024 de volledige kosten van een rijbewijs te vergoeden. Het tekort aan agenten dwingt de politie de toegang tot de opleiding makkelijker te maken. 

De politie schat in dat de kosten van het rijbewijs voor veel studenten een grote drempel is om de opleiding te volgen. De politieacademie is één van de weinige onderwijsinstanties waar een rijbewijs voor aanmelding verplicht is, maar vanaf januari niet meer. De hoop is dat meer jonge mensen zich aanmelden wanneer ze kunnen beginnen zonder rijbewijs. Dit moet er mede voor zorgen dat bij de afdeling Noord-Nederland de klassen gevuld blijven.

De politie gaat de lessen niet zelf aanbieden. “De student regelt zelf bij een erkende rijschool zijn rijbewijs, daarna kunnen ze bij ons de bon inleveren”, zo legt de woordvoerder uit. Ze krijgen deze vergoeding alleen als ze de politieacademie afronden. “Het is dus geen verkapte manier om goedkoop aan een rijbewijs te komen.” 

Bovendien moeten studenten wel het rijbewijs hebben gehaald voordat ze de opleiding hebben afgerond. Elke afgestudeerde moet namelijk kunnen rijden in een politieauto. “Op de opleiding leren ze bijvoorbeeld hoe ze zich snel door het verkeer moeten bewegen en hoe ze met zwaailichten moeten rijden.”  

“We merken in 2023 voor het eerst dat we de klassen niet meer kunnen vullen”, zegt de politiewoordvoerder. Vooral in de Randstad vallen de aanmeldingen tegen. De afdeling Noord-Nederland krijgt de klassen nog wel gevuld. “We moeten ons wel gaan voorbereiden op een steeds krappere arbeidsmarkt, dat wordt de komende jaren erg uitdagend.”

De kleinere klassen kunnen op lange termijn problematisch zijn. Over een paar jaar kan het ertoe leiden dat de vacatures niet meer gevuld worden. De academie probeert daarom met versoepelde toelatingseisen, gerichte opleidingen en de vergoeding voor het rijbewijs de aanvoer van politiemensen te vergroten. Dat betekent niet dat de selectie makkelijker wordt. “De opleiding is erg uitdagend, dus we kunnen de lat niet zomaar lager leggen.”

De maatregel geldt in principe voor één jaar, maar kan bij succes worden verlengd.

Geef een reactie