Zwanestraat kampt met leegstand:“Ondernemers kiezen eieren voor hun geld”

Auteur: Casper Jager

GRONINGEN –  De Zwanestraat verliest meerdere winkels, met leegstaande panden tot gevolg. In de Groningse winkelstraat hebben ondernemers het moeilijk, met stijgende energieprijzen en hoge huurkosten.

Wanneer je door de Zwanestraat loopt valt het gelijk op: meerdere panden staan leeg. Simone Pijper, eigenaresse van Roezen, een winkel voor beddengoed, badjassen en pyjama’s merkt dat het voor Groningse ondernemers lastige tijden zijn.

“Het is steeds moeilijker om je hoofd boven water te houden,” vertelt Pijper, die hiermee onder andere doelt op de gestegen WOZ-waarde voor huurders en de hogere personeelskosten. Ook de mogelijke invoering van de reclamebelasting in de gemeente Groningen is niet bevorderlijk voor het ondernemingsklimaat in de gemeente, zegt de winkeleigenaresse. 

Daarnaast heeft de coronacrisis een negatieve invloed gehad op de leegstand in de Zwanestraat, denkt Pijper. “We zijn soms wel 4 maanden dicht geweest, dat geld ben je kwijt.” Dit misgelopen geld in combinatie met de gestegen kosten zorgen er volgens Pijper voor dat ondernemers “eieren voor hun geld kiezen” en liever in loondienst gaan dan dat ze de risico’s nemen die horen bij het runnen van een eigen bedrijf.  

Hoewel veel panden vooralsnog leeg blijven, zijn er ook al nieuwe winkels in de Zwanestraat. Een van die nieuwe winkels is de kleding- interieur- en sieradenwinkel Sari Butik, van de zussen Tessa Biesbroek en Sanne Tjoelker-Biesbroek.

Ondanks dat beide zussen zelf nog niets merken van de stijgende prijzen, weten ze dat dit speelt bij ondernemers in de Zwanestraat. “We zijn er wel van op de hoogte dat huurders die hier al langer zitten zeggen dat de huur omhoog is gegaan, maar wij weten niet beter,” vertelt Sanne.

Vooralsnog zijn de zussen hard bezig met het runnen van hun nieuwe winkel, die ze onderhouden naast hun vaste baan. “Het is wel pittig qua uren,” vertellen de zussen lachend.

In onderstaand audiofragment legt Simone Pijper uit waarom er zoveel leegstand is in de Zwanestraat

Geef een reactie