Door Lara Mattheij en Sarah Westphal
Een havercappuccino bestellen en veertig cent meer betalen voor de haverdrank. Het lijkt vanzelfsprekend, maar niet als je je bedenkt dat het inkopen van haverdrank voor een ondernemer gemiddeld slechts veertien cent meer kost per kop dan koemelk. Cafés maken dus winst. Hoe komt dat? “Soms moet ik een heel pak havermelk weggooien.”
Echt zorgeloos genieten van een havercappuccino op een terras word je niet makkelijk gemaakt. Hoewel de haverdrank duurzamer en gezonder zou zijn, is het vaak de prijs die consumenten tegenhoudt: een cappuccino met haverdrank is vaak zo’n €0,40 duurder dan met koemelk. En dat terwijl de kosten van de ingrediënten relatief laag zijn: water, haver en olie zijn geen dure grondstoffen. Maar cafés compenseren met de verkoopprijs volgens horecaondernemers “alleen de hogere inkoopkosten”. Waar komen dan die hoge kosten vandaan? Voor welke schakel is de keten van cappuccinodrinker tot haverdrankproducent een walhalla vol winstmogelijkheden?
Haverdrank is een romig drankje met veel vezels, waardoor het bijdraagt aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. Voor veel consumenten daarom een bewuste keuze. Haverdrank kent nog geen lange geschiedenis: pas in de jaren negentig vond de Zweedse Rickard Öste het inmiddels populaire drankje uit. Na zijn uitvinding richtte Öste zijn bedrijf Oatly op: inmiddels de belangrijkste drijfveer voor de groeiende populariteit van haverdrank, blijkt uit onderzoek van de ABN AMRO. Ook in Europa zijn we er dol op: hier komt het grootste gedeelte van hun inkomsten vandaan.
Als je in een Gronings café een havercappuccino bestelt, is de kans dan ook groot dat je Oatly in je koffie krijgt. De populariteit en omzet van het Zweedse bedrijf stijgt: het marktaandeel van plantaardige zuivelalternatieven, waaronder haverdrank, is volgens de ING 10% in Europa, met een totale omzet van 2,2 miljard euro in 2019. De trend rondom duurzaamheid zou ten grondslag liggen aan deze groei, vertelt beursspecialist Fernand de Boer aan VRT NWS. De schakels in de keten zijn dus Oatly, groothandels, cafés en de consument. Die laatste moet echter diep in de buidel tasten voor iets wat zo simpel lijkt: haverdrank in je koffie. Waar komen die hoge kosten toch vandaan?
Lees het volledige artikel op onze website.