Basketbaltoernooi onder druk: ‘Internationale ervaring opdoen kan voor Nederlandse basketballers eigenlijk alleen hier’

© Markus Spiske – Pexels

Voor de Groninger basketbalfan staat er een doemscenario voor de deur: Het roemruchte jeugdtoernooi Holland Nordic Basketbal Tournament (HNBT), dat jaarlijks in Groningen wordt georganiseerd, dreigt ophouden te bestaan nu de gemeente de subsidie stopzet. Voor organisatie en fans een flinke domper.

Een lokaal jeugdbasketbaltoernooi in Groningen, nauwelijks bekend buiten de noordelijke provincies, heeft een website die wordt aangeboden in acht talen. Dat komt omdat het niet zomaar een basketbaltoernooi betreft, het Holland Nordic Basketbal Tournament (HNBT) is onder basketbalfans in heel Europa bekend als hét jeugdtoernooi voor clubs in Europa. Groningen is gastheer, maar teams komen vanuit Scandinavië, de Baltische Staten en de Balkan.

De toekomst van het toernooi is echter ongewis, nu de gemeente Groningen heeft aangegeven de vijftienduizend euro subsidie, die de organisatie jaarlijks ontvangt, niet meer toe te zeggen. Groningen gaat de subsidiepot anders verdelen, waardoor er meer geld gaat naar sport in de breedte en minder naar topsport. Het besluit is opvallend, aangezien het basketbaltoernooi in 2015 nog door de Gemeente werd uitgeroepen tot ‘voorbeeldevenement’.

Organisator en naar eigen zeggen ‘aanjager’ van het jeugdtoernooi is al 25 jaar lang Groninger Bart Prak (63). ‘Het deel dat nu wegvalt is ongeveer een-derde à twee-vijfde van het totale budget. Dus dit is substantieel.’ Met minder geld een soberder toernooi organiseren ziet hij niet zitten. ‘Als je eenmaal gaat snijden, is de vraag ‘waar ga je dan in snijden?’ Ga je snijden in het eten, in onderdak, in vervoer, pr? Je kunt van alles bedenken. Maar goed, de uitstraling en cachet die het toernooi heeft, zowel voor hier maar ook naar buiten toe, komt dan wel onder druk te staan. Wat we ook absoluut willen behouden zijn de speciale clinics voor jeugdtalent, coaches en rolstoelbasketballers.’

En dus zit er voor Prak en zijn mede-organisatoren weinig anders op dan het binnenhalen van meer sponsorgeld. Toch weet hij niet of hij daar zelf wel de meest geschikte persoon voor is: ‘Kijk, ik doe dit al 25 jaar, dat is een hele lange tijd. En het is altijd best wel goed gegaan. Maar nu komt er wel wat extra’s bij kijken. En ik werk ook nog gewoon en ik ben mantelzorger. Al met al heb ik dus niet bakken met tijd om voor elke duizend euro op pad te gaan.’ Het voelt voor Prak – vorig jaar nog geridderd voor zijn vrijwilligerswerk – niet als een dolksteek: ‘Het zou raar zijn om te zeggen ‘ik heb nu al zoveel jaren subsidie gehad, ik vind dat jullie daarmee door moeten gaan.’’

Voorzitter van de supportersvereniging van de Groninger Basketbalvereniging Donar Bas Kammenga (43) is al jaren trouwe bezoeker van het jeugdtoernooi. Hij baalt van het besluit van de gemeente: ‘De afgelopen twee jaar werd het niet georganiseerd vanwege Corona maar dat was toen al echt een gemis. Als het HNBT hierdoor echt zou ophouden te bestaan, zou dat heel zonde zijn.’

Hij legt uit wat het toernooi zo bijzonder maakt: ‘Het HNBT is binnen Nederland uniek. Het is in principe een internationaal toernooi, voor internationaal publiek ook, maar dan in Nederland. Internationale ervaring opdoen kan voor Nederlandse basketballers eigenlijk alleen hier. En andersom, buitenlandse ploegen kunnen kennis maken met basketbalstad Groningen. Er zijn wel kleinere jeugdtoernooien in de Randstad maar op clubniveau is er niets als het HNBT. Zit je niet in Jong Oranje, dan ga je het wegvallen hiervan echt merken. Dan moet je naar het buitenland.’

Kammenga is groot basketbalfanaat en schreef voor de website van HNBT een serie interviews met oud-deelnemers van het toernooi. ‘Dat waren leuke interviews om af te nemen. Eén anekdote die mij in het bijzonder bijstaat is die van oud-deelnemer Sheyi Adetunji. Hij vertelde over een training met een Servische ploeg, waarbij iemand op je afstormt, je die persoon moet opvangen om vervolgens jezelf achterover op de grond te laten vallen. Hij vertelde dat de Groningse jongens dachten dat ze in een soort ontgroening waren beland, maar die Serven waren bloedserieus.

Kammenga heeft overigens wel ideeën om geld binnen te halen: ‘We kunnen misschien een crowdfunding gaan starten. Er zijn best wel veel mensen die het HNBT een warm hart toedragen. Als vijftienhonderd mensen een tientje kunnen missen, ben je er al. In die hoek moeten we het misschien zoeken.’

Wat Prak betreft mogen anderen het stokje best van hem over nemen: ‘De jonge mensen moeten maar eens aan de slag.’

Een woordvoerder van de gemeente Groningen laat desgevraagd weten het HNBT een ‘mooi evenement’ met een ‘lange historie’ te vinden. ‘Waar mogelijk hebben we meegedacht over eventuele andere financieringsmogelijkheden. We hopen van harte dat de organisatie andere manieren vindt om de begroting rond te krijgen, zodat het evenement ook in 2023 georganiseerd kan worden.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s