Hoe gezond is een summer body kweken in acht weken?

Marcia de Keijzer & Myrthe Meines

In zes tot acht weken tijd jouw ideale summer body kweken, dat klinkt bijna te goed om waar te zijn. Diëtisten vinden het onhaalbaar en bovendien ongezond. Sportscholen erkennen dat dit lang niet altijd realistisch is, maar komen wel met snel-fit programma’s op de proppen om nieuwe leden te lokken.

‘Creëer jouw Summerbody met buikspieroefeningen! Laat die sixpack maar komen!’ is te lezen op de website van Sportief 90 Groningen. Een summer body is een strak en afgetraind lichaam, met een relatief laag vetpercentage. In slechts zes weken tijd kun je bij Sportief 90 fit worden met persoonlijke coaching. Want, staat op de site: ‘Mensen met een strakke buik zijn over het algemeen iets zelfverzekerder over hun lichaam. Hierdoor voelen ze zich gelukkiger en stralen dat ook uit. Dat wil jij toch ook?’

Uit een rondgang bij sportscholen in Groningen blijkt dat het drukker wordt door de naderende zomervakantie. Online willen sportscholen leden werven en adverteren met programma’s waarbij je zomerfit kunt worden of zelfs een perfecte summer body kunt kweken. Op hun websites staat dat ook jij je in slechts zes tot acht weken tijd klaar kunt stomen voor een zomer vol baywatch-scènes.

De website van Profit adverteert voor een zomerfit arrangement. ‘In twee maanden zomerfit is een kortlopend arrangement in het voorjaar met één doel: Jou klaarstomen voor een heerlijke zomer! Na twee maanden kun je het abonnement eenvoudig opzeggen en zit je nergens aan vast.’ Wat advertenties van Sportief 90 en Profit aanbieden, ligt in de sportschool genuanceerder. De termen ‘summer body’ en ‘summer fit’ lijken eerder een manier om mensen naar de sportschool te lokken. ‘Onze actie is gebouwd op fit de zomer in. Dat is wat anders dan een summer body’, zegt Erik Muthert, eigenaar van Sportief 90. Op hun website wordt de summer body wel aangeprezen.

Volgens fitnessinstructeur Thijs Wiggers van Profit is het geen probleem om snel af te vallen wanneer je tussen de 0,5 en 1,5 kilo per week aan gewicht verliest. Dit is het beste wanneer je een gewenst effect wilt krijgen. Anders raak je namelijk teveel spiermassa kwijt. Maar hij zegt dat je wel genoeg vet moet overhouden om gezond te blijven. Volgens Wiggers is een summer body kweken in acht weken goed haalbaar voor veel mensen: ‘In acht weken kun je acht kilo afvallen. Dan kom je al een heel eind.’

Bram Fey sport bij Trainmore in Groningen en wil er net als zijn vrienden gespierd en afgetraind uitzien op het strand. Zijn zelfbeeld wordt ook beïnvloed door wat hij online ziet: Als je feed volstaat met strakke lichamen, kan dit je zelfbeeld veranderen. ‘Tegenwoordig word je ermee doodgegooid. Ik kijk al die superhelden series en films op Netflix en Disney+. Dan zie ik al die lichamen en denk ik: het zou ook wel ziek zijn om dat te hebben.’  

Muthert zegt dat je met het summer body programma van Sportief 90 niet zomaar een sixpack kan creëren, maar wel sterker en fitter kunt worden. ‘In een korte periode kun je wel veel verschil merken en het is ook de bedoeling dat jij je beter in je bikini voelt als je op vakantie gaat.’ Drie maanden is volgens Muthert realistisch voor het kweken van een afgetraind lichaam, maar dat verschilt ook per persoon. Muthert zegt te kijken naar de persoon en of het doel verantwoord is. ‘Als iemand nauwelijks of niet gesport heeft dan zeggen we wel dat die persoon het niet gaat halen.’

Maar is het wel gezond om binnen korte tijd zo intensief te trainen? Diëtist Maud Bernards stelt dat het niet haalbaar is om in acht weken naar een summer body toe te werken: ‘Dat is een slechte slogan, dan verkoop je onzin. Ik sport zelf veel, ik ben er zoveel jaar mee bezig en ik ben nog steeds niet waar ik wil zijn.’ Bernards vertelt dat het juist belangrijk is om veranderingen aan te brengen die een langetermijneffect hebben: ‘Als je weet dat je iets iets niet een jaar vol kan houden, moet je het niet doen. Het gaat om een leefstijlverandering voor het leven.’ In een paar maanden is er veel mogelijk, vertelt Bernards. Maar: ‘Vijftien kilo voor de zomer, dat lukt gewoon niet. Ze zeggen vaak: met dit programma val je tien kilo af, maar dat is moeilijk.’

Stel, je valt daadwerkelijk acht kilo af in acht weken, komen die vakantiekilo’s er na de zomer gewoon weer aan? Diëtist Anne Baakman zegt van wel. ‘Als je radicaal iets gaat veranderen, val je snel terug in je oude patroon. En dat jojoën is slecht voor je lichaam. Als je een crash dieet volgt en in twee maanden radicaal gaat afvallen, gaat je rustmetabolisme heel erg omlaag. Wanneer je weer gewoon gaat eten, gaat je rustmetabolisme niet gemakkelijk omhoog en kom je snel aan. Veel afvallen op korte termijn is juist schadelijk.’ 

‘In acht weken jezelf uithongeren lijkt me niet een gezonde constatering, want dan kun je eetstoornissen ontwikkelen’, zegt sportpsycholoog Mark Schuls. Maar als je het langzaam en stapsgewijs doet, kan een summer body geen kwaad. ‘Als je je fit voelt, zit je vaak beter in je vel en er fysiek goed uitzien kan ook wel wat met je zelfbeeld doen.’

Bernards stelt dat dit niet voor iedereen geldt. ‘Het gaat om het gevoel dat je er mag zijn, waarbij het sowieso belangrijk is hoe je je er zelf bij voelt. Ook mensen met overgewicht die super blij zijn met hun lichaam stralen dat uit.’ Het gaat er volgens Bernards om dat je toewerkt naar lekkerder in je vel zitten, maar: ‘een summer body is voor mensen vaak een victoria secret model.’

Rosan Boef en Michelle van der Zweep gaan naar de sportschool om fit en sterk te worden, niet om een summer body krijgen. Ze vinden het onzin om te streven naar een summer body. Van der Zweep: ‘Je hebt altijd een summer body, je hoeft daar niet speciaal iets voor te doen in de zomer.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s