Overlast door evenementen op Drafbaan: “De kopjes en glazen rinkelen in de kast”

De paardensport moet ruimte maken voor twaalf evenementen per jaar op de Drafbaan te Groningen. Dat is positief voor de naamsbekendheid van Groningen en de lokale economie. Toch is niet iedereen hier blij mee.

Door Nena Veenstra

Ten zuidwesten van het stadscentrum ligt het Stadspark, een kalme, groene omgeving met speelruimte voor zowel kind als hond. In de lente en de zomer moet die rust af en toe even plaatsmaken voor massa’s mensen en luide muziek, want dan fungeert de Drafbaan in het Stadspark als evenemententerrein. Alleen al komende week vinden er drie grote evenementen plaats op de Drafbaan. “Het is een heel mooi terrein, niet veel steden hebben dat.”

Peter Sikkema, programmeur bij SPOT Groningen, is mede verantwoordelijk voor Stadspark Live, Hella Mega Tour en het concert van Guns ‘n Roses; evenementen die respectievelijk op 19, 22 en 23 juni plaatsvinden op de Drafbaan. Het is een samenwerking met MOJO Concerts, de grootste concertpromotor van Nederland. “Ik denk dat dit een enorme verrijking is van het aanbod in de stad. We hebben in Groningen een geweldige infrastructuur, met onder andere Eurosonic Noorderslag, Vera en De Oosterpoort, dus het past mooi in de keten.”

De gemeente Groningen heeft bepaald dat er twaalf evenementen per jaar georganiseerd mogen worden op de Drafbaan. Daarnaast mogen er ook kleinere evenementen plaatsvinden in de rest van het Stadspark, laat Peter Steinfort weten, persvoorlichter van Gemeente Groningen. “De gemeenteraad heeft besloten om te stoppen met de drafsport en de Drafbaan te ontwikkelen tot één van de duurzaamste evenemententerreinen van Nederland.” Volgens Steinfort leveren evenementen op de Drafbaan naast naamsbekendheid voor Groningen ook stimulatie van de lokale en regionale economie op.

Overlast

Vereniging Stadspark Natuurlijk! is niet zo blij met de plannen van de gemeente. Zij bestaat uit omwonenden die veel overlast ondervinden van de evenementen op de Drafbaan. “Als de wind goed is, zitten wij eerste klas, wij zitten echt op de eretribune,” vertelt Lucy Pijttersen namens de vereniging sarcastisch. “De kopjes en glazen rinkelen in de kast.” Ze werkt veel thuis, en heeft daarom veel behoefte aan rust in huis. “Maar het heeft ook gevolgen voor het sociale leven, zelf een feestje geven is er niet meer bij.” 

De leden van Stadspark Natuurlijk! willen serieus genomen worden door de gemeente. “We hebben contact met de politiek en de gemeente zelf, maar die laatste is een lastige factor, want de evenementenbranche heeft ook contact met de gemeente.” Zo kon je voorheen bellen met een medewerker van de gemeente als je een klacht had over een evenement, maar “nu moet je achter de computer gaan zitten om een formulier in te vullen.” Overigens gaf wethouder Chakor tijdens het politiek vragenuur op 15 juni aan dat je nog steeds kunt bellen om een voicemail achter te laten, die zo snel mogelijk wordt behandeld.  

Sikkema benadrukt dat er “enorm” veel rekening wordt gehouden met eventuele overlast wordt beperkt bij de komende evenementen, dankzij de samenwerking MOJO. “Het geluid moet in principe niet voor overlast zorgen. Dat kun je doen door middel van delay torens.” Door die te gebruiken hoeft het geluid van de band niet heel hard te staan, maar wordt het geluid simpelweg over het terrein verspreid door meerdere speakers op het terrein te plaatsen. 

Daarnaast wordt de overlast door auto’s beperkt, want bezoekers worden aangemoedigd zo veel mogelijk buiten de stad te parkeren. Ook worden er in samenspraak met NS extra treinen ingezet in de late uurtjes, zodat iedereen de trein naar huis kan halen. 

Er wordt dus alles aan gedaan om de evenementen aan alle kanten van het verhaal zo goed mogelijk te laten verlopen. Sikkema: “Je probeert iedereen naar huis te laten gaan met een fantastische ervaring.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s