Busverkeer in Groningen: meer kosten, minder ritten

door Christa van Norel en Marcia de Keijzer

Het kabinet stopt met de coronacompensatie voor het openbaar vervoer (ov) per 2023, met als gevolg dat er tot 30 procent minder bussen gaan rijden. ‘Het is niet te vermijden dat het gevolgen gaat hebben voor reizigers’, vertelt Attie Sijpkes van OV-bureau Groningen Drenthe.

Grote kans dat Groningse busreizigers meer moeten gaan betalen voor hun buskaartje. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat de laatste busrit in de avond helemaal verdwijnt. “We moeten kijken aan welke knoppen we kunnen draaien om weer financieel gezond worden,” vertelt Attie Sijpkes van OV-bureau Groningen Drenthe.

Door corona kampt het openbaar busvervoer met grote financiële problemen. Het kabinet heeft besloten om de huidige coronasteun voor het openbaar busvervoer te stoppen, terwijl het aantal passagiers momenteel nog niet op het oude niveau is. Ook in Groningen heeft het wegvallen van de compensatie grote gevolgen voor het busvervoer. Het OV-bureau Groningen Drenthe verwacht een tekort dat kan oplopen tot ongeveer 30 miljoen euro in 2026.

In de coronaperiode kreeg de ov-sector de opdracht van het Rijk om te blijven rijden voor de essentiële beroepen. Hiervoor gaf het Rijk een compensatie. Volgens provinciebesturen stopt het kabinet te snel met deze financiële steun, omdat het nog zeker vier jaar zal duren voordat het aantal passagiers weer op het niveau van voor corona zit. Daarom luidden zij afgelopen week de noodklok.

Regionale oplossingen
Volgens de provincies zal het herstel van het openbaar vervoer op deze manier alleen maar langer en duurder gaan uitpakken. Daarom wordt er regionaal gekeken naar verschillende oplossingen. Het OV-bureau Groningen Drenthe, dat verantwoordelijk is voor het busvervoer in de twee provincies, zal zelf 12 miljoen uit de reserves halen om het tekort deels op te vangen.

Om het overige tekort aan te pakken zijn er drie opties: de prijs van buskaartjes verhogen, het aantal busritten reduceren of extra geld krijgen vanuit het provincie- en gemeentebestuur. Het regionale OV-bureau stelt op dit moment een combinatie van alle drie de opties voor. ‘Het is niet te vermijden dat het gevolgen gaat hebben voor reizigers’, vertelt teammanager Sijpkes.

Duurde buskaartjes
In het voorstel dat momenteel op tafel ligt, gaat de prijs van buskaartjes ‘minimaal’ omhoog. Op dit moment betalen mensen 17,5 cent per kilometer. Dit bedrag zal naar waarschijnlijkheid worden verhoogd met 1,35 procent. Per kilometer betaalt de reiziger dan 17,74 eurocent.

Volgens reizigersvereniging Rover komen vooral mensen met een laag inkomen en ouders die ook nog abonnementen voor hun kinderen moeten betalen hierdoor in de knel. ‘Waar wij bang voor zijn, is dat vervoersarmoede toe zal nemen’, vertelt vrijwilliger Will Gerbers. ‘Als je drie kinderen hebt dan kan het al snel onbetaalbaar worden.’

Minder bussen
Naast het verhogen van de tarieven lijkt het onvermijdelijk dat busritten verdwijnen. Jaap Mulder van de provincie Groningen spreekt van een ‘kaasschaafmethode’, waarbij busritten geschrapt moeten worden. Bussen die normaal gesproken bijvoorbeeld acht keer in het uur gaan, zullen straks zes keer in het uur rijden.

Ook bussen waar weinig mensen gebruik van maken worden waarschijnlijk geschrapt. Volgens Sijpkes van het OV-bureau Groningen Drenthe is het belangrijker om bussen te behouden waar een groter aantal mensen gebruik van maakt. ‘Er zullen mensen zijn die de laatste busrit in de avond altijd nemen. Voor één iemand kun je geen bus laten rijden.’

Reizigersvereniging Rover vreest voor vervoersarmoede, zo vertelt Gerbers. Ze benadrukt dat mensen die van ver komen en naar hun werk of studie moeten hierdoor in problemen kunnen komen. ‘Breek niet af, want we hebben het openbaar vervoer nodig.’

Hubtaxi
Volgens Sijpkes en Mulder is de hubtaxi een mogelijk alternatief van de busritten die vervallen. De hubtaxi is bedoeld voor reizigers wanneer er in de omgeving geen ov beschikbaar is. Tegen een ov-tarief kunnen inwoners en bezoekers van Groningen en Drenthe vervangend vervoer krijgen. Hiervoor moeten reizigers één of twee uur van tevoren bellen.

Rover ziet dit alleen als een oplossing wanneer mensen incidenteel met het openbaar vervoer willen gaan: ‘De hubtaxi wordt gepresenteerd als een oplossing voor alles en iedereen. Het is geen alternatief voor vervallen ritten’, zegt Gerbers. Ook vindt ze het een groot nadeel dat reizigers ruim van tevoren moeten reserveren.

Wat de plannen concreet inhouden, is nog even afwachten. Het besluit zal volgende week vrijdag worden genomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s