Ervaring, blessures, balans en medailles: Groningse atleten klaar voor NK Atletiek

De beste atleten van Nederland strijden komend weekend om het Nederlands Kampioenschap (NK) in Apeldoorn. Groningen Atletiek is met twintig atleten goed vertegenwoordigd. Britt Weerman, Bram Buigel, Emy Guikema en Annabel Paul vertellen over hun voorbereiding en verwachtingen. Een voorbeschouwing over opdoen van ervaring, blessureleed, het vinden van balans en de jacht naar eremetaal.

Door Robin Tijhof

Britt Weerman

Leeftijd: 18

Vereniging: Groningen Atletiek, RTC Noord

Onderdeel: Hoogspringen

PR: 1,92m 11/02/2022 te Weinheim (DUI)

Weerman tijdens een training

Normaal gesproken behoort ze, gezien haar overwinningen op het NK Indoor en de Europese kampioenschappen onder de 20 jaar, bij de favorieten voor de eindzege bij het hoogspringen. Was het niet dat een vervelende enkelblessure, nota bene op haar afzetbeen, Britt Weerman (19) de afgelopen tijd aan de kant hield. Toch doet ze in Apeldoorn mee met haar favoriete onderdeel. ‘’Met tape gaat het beter, maar het is nog niet wat het hoort te zijn.’’

Eerder dit jaar wist Weerman in het Duitse Weinheim een nieuw persoonlijk record te vestigen. Met een sprong over 1,92m is ze nog maar enkele centimeters verwijderd van het Nederlands record (1,94m). Voor aankomend weekend heeft ze maar drie keer kunnen trainen, vertelt ze. ‘’Het is dus even afwachten wat het gaat worden. Ik heb geen hoge verwachtingen.’’ Het NK Atletiek geldt voor Weerman dan ook vooral als een graadmeter. ‘’Ik zie het meer als een training. Dan weet ik in ieder geval weer waar ik sta.’’ 

Haar focus ligt op het WK onder de 20, wat in augustus gehouden wordt. Tegen die tijd verwacht ze volledig hersteld te zijn van haar kwetsuur en hoopt ze op een medaille: ‘’Qua PR zou ik er goed voor staan, maar ik wil daar in ieder geval de finale halen.’’ 

Bram Buigel

Leeftijd: 27

Vereniging: Groningen Atletiek, Team4Mijl

Onderdeel: 800m

PR 800m: 1:47,07 28/05/2022 te Oordegem (BEL)

Buigel op de weg

Dit jaar moet het dan eindelijk gebeuren: eremetaal op de 800 meter bij het NK Atletiek. Sinds 2015 wist Bram Buigel (27), op één jaar na, telkens de finale te halen op het NK, dan wel indoor of outdoor. Tot een podiumplek kwam het tot dusver nog niet: meerdere keren werd hij vierde. Het is de eindsprint die hem nekt. 

Daar moet in Apeldoorn verandering in komen, aldus Buigel. “Ik voel me fitter dan ooit en ik ben beter dan de concurrentie tot nu toe.’’ Dat hij zich goed voelt, valt terug te zien in zijn tijden: drie weken geleden verbeterde hij zijn persoonlijk record in België. Zijn goede vorm, in combinatie met zijn jarenlange ervaring op de 800 meter, moet dit weekend tot een medaille leiden. Van extra druk is bij Buigel geen sprake: ‘’Ik heb me er al jaren bij neergelegd dat het met mijn capaciteiten, zonder eindsprint, heel lastig is om een medaille te pakken. Nu heb ik overschot, dus ben ik heel benieuwd of het nu wel lukt.’’ 

Morgen loopt Buigel eerst de series, alvorens hij (in alle waarschijnlijkheid) op zaterdagmiddag aan mag treden in de finale. Een finale die hij, naar eigen zeggen, ‘hard’ wil maken. ‘’Het eerste stuk loop ik wat rustiger. Vanaf de laatste 450 meter voer ik het tempo op en wil ik de concurrentie die over een goede eindsprint beschikken, voorblijven,’’ vertelt hij. ‘’Er een mannelijke race van maken, zeggen we dan.’’ 

Emy Guikema

Leeftijd: 21

Vereniging: Groningen Atletiek, TrackTeamIbex

Onderdelen: 100m & 200m 

PR 100m: 12,28s (Wind: +2,0) 11/06/2022 te Leiden (NLD)

PR 200m: 25,59s (Wind: +0,9) 04/06/2022 te Lede (BEL)

Guikema in actie

Emy Guikema (21) komt net van de atletiekbaan. Haar laatste training voor het NK zit erop. Jarenlang worstelde ze met haar vorm, maar nu is ze terug. “Ik merk dat ik dit jaar echt weer fit ben.” 

Op vrijdag staat Guikema in Apeldoorn aan de start van de 100 meter-series. Een dag later loopt ze de 200 meter-series. “Ik heb er nu vooral heel veel zin in, de spanning komt bij mij meestal wat later.” Op de wedstrijddag probeert ze niet te veel met anderen bezig te zijn. “Toen ik jonger was vond ik dat wel wat lastiger. Op zo’n NK zie je toch ook mensen rondlopen als Dafne Schippers, dat kan best wel intimiderend zijn.” 

Sinds haar 6e staat Guikema op de atletiekbaan. Al snel merkte ze dat ze talent heeft. “Ik kon altijd al makkelijk lopen. Gewoon verstand op nul en knallen.” In de pubertijd kende ze wat mindere jaren. “Ik heb best wel wat last gehad van de transitie van meisje naar vrouw. Ik kreeg vrouwelijke vormen en maakte best snel spieren aan. Daar moest ik een nieuwe balans in vinden.” 

Annabel Paul

Leeftijd: 18

Vereniging: Groningen Atletiek, RTC Noord

Onderdelen: 100m & 200m

PR 100m: 12,15s (Wind: +1.4) 06/06/2021 te Hengelo (NLD)

PR 200m: 24,83s (Wind: +1.5) 04/07/2021 te Vught (NLD)

Paul op de baan

Met het NK Junioren nog in de benen reist Annabel Paul (18) vrijdag af naar het sportpark van AV’34 in Apeldoorn. Bestemming: het NK Atletiek voor senioren. Daar waar absolute topsprinters zoals Femke Bol en Lieke Klaver uit de startblokken schieten. ‘’Het is wel spannend, maar ik heb er heel veel zin in’’, vertelt Paul. ‘’Het is een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar, dus ik wil daar gewoon goed presteren.’’ Al zal de spanning haar niet opbreken: ‘’Zenuwen horen erbij. Daardoor presteer je goed.’’

Bij de Junioren werd ze vorige week derde op zowel de 100 als de 200 meter. Op de laatstgenoemde afstand liep ze een nieuw persoonlijk record, al wordt deze niet officieel erkend door een ongeldige windmeting. Toch geeft het Paul vertrouwen voor dit weekend: ‘’Het geeft wel aan dat ik lekker in vorm ben en ik hoop dat ik het dit weekend kan doortrekken. Een scherpe tijd op de 200 meter met een goede windmeting zou mooi zijn.”

Ondanks haar goede vorm blijft Paul reëel als het over haar kansen gaat. Een plek in de finale lijkt er dit jaar nog niet in te zitten. Ze ziet het als een mooie mogelijkheid om de baan met de absolute topsprinters van Nederland te delen. ’’Ik loop mijn eigen race, en houd me niet teveel met anderen bezig. ‘Als je naar het startblok loopt, moet je goed gefocust blijven, vertelt Paul. ‘’En je moet op jezelf vertrouwen.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s