Internationale transfers in het tafeltennis: als je niet met een goede buitenlandse speler speelt, ben je gedoemd tot degradatie

De tafeltennisvereniging Klimaatgroep Stars uit Middelstum trekt voor de najaarscompetitie weer drie internationale spelers aan. Deze internationale spelers spelen één wedstrijd hier en gaan dan weer terug. 

Casper Stringberg, een Zweedse tafeltennisser, speelt competities op het hoogste niveau in Zweden, Noorwegen en in Nederland. Hij speelt bij het tafeltennisteam Klimaatgroep Stars in Middelstum. “Het is heel leuk.”

In het tafeltennis is het gebruikelijk dat er internationale spelers meespelen op het hoogste niveau hier. Dat vertellen Jan Tammenga, teammanager tafeltennisteam Klimaatgroep Stars, en Robbert Stolwijk, hoofd wedstrijdsport bij de Nederlandse Tafeltennisbond beiden. Internationale transfers vinden plaats om zo de best mogelijke teams te maken voor de eredivisie. De tafeltennisvereniging Klimaatgroep Stars uit Middelstum is zo’n vereniging met internationale spelers. Want, zo legt teammanager Jan Tammenga uit: “Als je niet met een goede buitenlandse speler speelt, ben je gedoemd tot degradatie.”

Klimaatgroep Stars speelt mee in de eredivisie: het hoogste, nationale niveau in het tafeltennis. Hiermee zijn zij de meest succesvolle tafeltennisvereniging van Noord-Nederland. In de eredivisie spelen acht teams, waarvan het laagste team degradeert. Afgelopen seizoen was het nog even spannend of het team een plekje in de eredivisie zou kunnen veiligstellen. Dit lukte op 8 mei, met de winst op TTV Hilversum. 

Twee weken geleden maakte de Klimaatgroep Stars zijn selectie bekend voor de najaarscompetitie, met daarin drie internationale spelers, een uit België, een uit Frankrijk en Stringberg uit Zweden. Hoe werken deze internationale transfers in het tafeltennis eigenlijk?

Tafeltennis heeft zowel een mannen- als vrouwencompetitie. Tafeltennis is een teamsport en per wedstrijd wordt een team van drie personen opgesteld. In totaal worden er zeven wedstrijden gespeeld, waarvan zes enkelspellen en de laatste is een dubbelspel.

Stolwijk legt uit uit dat tafeltennis in Nederland niet een heel grote sport is. Hij vertelt dat er al ‘heel lang’ buitenlandse spelers naar Nederlandse teams worden gehaald. De spelers komen alleen naar Nederland voor de wedstrijden die zij spelen. De rest van de tijd spelen zij bijvoorbeeld competities in andere landen of werken ze. Casper Strindberg, een Zweedse speler van de Klimaatgroep Stars, vertelt: “Ik speel ook de hoogste competitie in Zweden en Noorwegen.” Hij traint tijdens groepstrainingen in Zweden en vanaf daar verplaatst hij zich naar de landen waar hij een wedstrijd speelt. 

Het team van Tammenga bestaat uit zes personen, waarvan nu dus drie internationale spelers. Elke wedstrijd wordt er een opstelling gemaakt van drie personen. Van tevoren spreekt hij met de internationale spelers af wie welke wedstrijden speelt. Tammenga vertelt dat hij de buitenlandse spelers vaak nog een of twee keer probeert mee te laten trainen met de Nederlandse equipe. Daar wordt iedereen beter van, maar makkelijk is dat niet. De tafeltenniscompetitie heeft een volle agenda vertelt Stolwijk. De contracten bepalen uiteindelijk welke competities door wie worden gespeeld.

“Voor veel spelers is dit ook gewoon de bron van inkomsten.”, vertelt Stolwijk. De spelers vragen een bedrag per competitie of per seizoen, maar ook het vervoer en verblijf moet gefinancierd worden. Waar dit geld dan vandaan komt? Voor het team uit Middelstum is de hoofdsponsor de belangrijkste geldschieter. 

De buitenlandse spelers heeft hij er sinds een jaar of vier bij. Voor hen is de motivatie dat zij hier de hoogste klasse kunnen spelen. “Vaak zijn het spelers die heel veel trainen en internationale ervaring willen opdoen”, vertelt Tammenga. De spelers die vindt hij via anderen, of door naar andere competities en sociale media te kijken. Tammenga: “Soms word je ook gewoon zelf benaderd door spelers die hier willen spelen.” Stringberg vertelt hoe hij bij de Klimaatgroep Stars kwam: “Een van mijn trainingspartners in Zweden bracht me in contact met Colin Rengers [een speler van Klimaatgroep Stars]. Toen begonnen we te praten en uiteindelijk heb ik het afgelopen seizoen daar gespeeld. Dat blijf ik volgend seizoen doen.” 

Voor de najaarscompetitie heeft Tammenga nog twee andere internationale spelers aangetrokken, een uit België en een uit Frankrijk. Tammenga blikt met vertrouwen vooruit op de volgende competitie. Toch laat hij ook weten dat het afwachten is hoe het loopt, afgelopen jaar vertrokken er namelijk drie spelers en heel goed kent hij de nieuwe spelers niet. “Je kent ze alleen maar via-via, of van een YouTube filmpje. Maar tot nu toe hebben we altijd wel een aardige klik gehad”, vertelt hij. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s