LHBTIQ+ sporters in Groningen: ‘Als je een doelpunt maakt wordt er nooit gezegd: “Zo dat was een mooi homodoelpunt!”’

Door Derian Wesselink

De John Blankenstein Foundation heeft met Alliantie Gelijkspelen een pilot gestart in de gemeente Groningen. Zij willen de acceptatie en bewustwording van LHBTQI+ sporters bevorderen. Groningse volleyballer Jeffrey Klok is een LHBTQI+’er en ambassadeur van Alliantie Gelijkspelen.

‘Als je een doelpunt maakt wordt er nooit gezegd: “Zo dat was een mooi homodoelpunt!”’ Karin Blankenstein zet zich in voor de acceptatie van sporters die homo- of biseksueel zijn. ‘Ik ben hetero. Daar hoef je niet bij na te denken. Ik wil ervoor blijven vechten, zodat niemand dat hoeft.’ 

Een jaar geleden begon de Groningse pilot ‘Sport voor iedereen.’ Het doel van deze pilot is het versterken van de bewustwording en acceptatie van LHBTQI+’ers bij sportclubs. Zo moet een positief en veilig sportklimaat gecreëerd worden. De pilot ‘Sport voor iedereen’ is opgezet door Alliantie Gelijkspelen 4.0 samen met de Gemeente Groningen. Alliantie Gelijkspelen 4.0 is samenwerkingsverband van de John Blankenstein Foundation. 

Karin Blankenstein (63) richtte in 2008 de John Blankenstein Foundation op, twee jaar nadat haar broer John overleed. ‘Hij had in de voetballerij ervaren dat er meerdere mensen waren die homo- of biseksueel zijn en daar niet over durfden te praten. Hij wilde hier zelf wat mee gaan doen, maar toen hij daar eindelijk de tijd voor had overleed hij.’ De broer van Blankenstein kwam in de jaren ‘60 uit de kast en wilde professioneel voetballer worden. ‘Hij kon er helemaal niets van. Dus toen is hij gaan fluiten.’ 

Bij deze vierde editie van Alliantie Gelijkspelen is de John Blankenstein Foundation de penvoerder. In verschillende gemeenten zijn pilots opgezet, ook in de gemeente Groningen. Blankenstein is blij met deze samenwerking: ‘Iedere regio heeft zijn eigen voorbeelden en zijn eigen mensen die de taal spreken. Dan is het gewoon ontzettend mooi dat mensen zich lokaal hiertoe verbonden voelen om iets met dit onderwerp te doen.’ In de pilot gekozen voor sprekers uit de regio, ‘want dat spreekt gewoon veel meer aan.’ 

Jeffrey Klok (24) is één van de sporters die heeft besloten om ambassadeur te zijn voor Alliantie Gelijkspelen. Klok is volleyballer bij de Groningse vereniging Lycurgus en heeft nu een vriend. ‘Het moeilijkste voor mij is steeds weer iemand ontmoeten en dan moeten zeggen dat ik een vriend heb.’ Voor Klok voelt dit alsof hij elke keer weer uit de kast moet komen, ‘dat is eigenlijk spannender dan het verbergen.’ 

Foto gemaakt door Frank Nab: volleyballer Jeffrey Klok (rechtsonder in rood) tijdens een wedstrijd bij Lycurgus.

Het was een lang proces voordat Klok durfde te vertellen dat hij niet hetero is. ‘Ik was heel bang voor de reacties.’ Toen hij twintig jaar oud was ontmoette hij tijdens het volleybalseizoen in Barneveld zijn vriend. ‘Een conservatieve religieuze omgeving.’ Dit speelde voor Klok, naast de sportieve omgeving ook mee. ‘Ik heb vijf maanden lang samengewoond met spelers. Soms kwam Hanjo, mijn vriend, langs en dan moest het allemaal stiekem via de achterdeur.’ 

Klok vertelt dat hij geen slechte reacties heeft ontvangen toen hij uit de kast kwam. ‘Ik vind het wel jammer dat ik dat toen niet volledig heb kunnen leven.’ Klok vertelt dat een groot deel van zijn angst veroorzaakt werd doordat hij geen homoseksuele spelers om zich heen zag. Hij hoopt andere mensen te helpen door zelf ambassadeur te zijn. ‘Ik wil zichtbaar zijn, zodat die 20-jarige Jeffrey terugkijkt en denkt: “het is niet zo erg.”’ 

De samenwerkingen tussen de Gemeente Groningen en Alliantie Gelijkspelen verloopt volgens Klok goed. ‘Dat het zo gedragen wordt door de gemeente is heel mooi.’ Klok is naast ambassadeur ook vrijwilliger voor de John Blankenstein Foundation en geeft clinics. ‘Dan gaan we bij sportverenigingen informatie geven en vertellen we onze ervaring.’ Voor Klok is vooral kennis heel belangrijk. ‘Voor heel veel mensen is het gewoon onbekend en vaak komt angst uit onbekendheid.’ 

Blankenstein vindt het onbegrijpelijk dat sommige mensen nog niet geaccepteerd worden binnen de sportvereniging. ‘We hebben het over liefde. Dat is toch geen reden om iemand te pesten of buiten te sluiten.’ De angst om uit de kast te komen bij je sportvereniging moet verdwijnen. ‘Het gaat om het plezier in sport en dan moet je helemaal jezelf kunnen zijn.’ 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s