Transfer Van den Belt naar Feyenoord blijft steken: “Het is jammer dat ik die stap nog niet heb kunnen maken.”

Door Jarno van Dijkhuizen

ZWOLLE – Een transfer naar Feyenoord is van de baan voor PEC Zwolle-speler Thomas van den Belt. De onderhandelingen liepen tijdens Deadline Day op niets uit. Maar Van den Belt blijft een volgende kans ambiëren, mogelijk in de zomer.

“Ja, ik was zeker wel teleurgesteld. Ik heb meermaals aangegeven hoe mooi het zou zijn om van de eerste divisie naar de Eredivisie te kunnen gaan. Zeker naar Feyenoord, de koploper van de Eredivisie. Dat is dan wel een teleurstelling.” De middenvelder geeft antwoord met een lach, maar het is duidelijk dat hij op een andere uitkomst had gehoopt. Het zou de realisering van een jongensdroom zijn geweest: een levenslange Feyenoordsupporter die mag spelen voor het team dat hij al van kleins af aan idoliseert. “Het is jammer dat ik die stap nog niet heb kunnen maken.”

Menig voetballer zal jaloers zijn op het succes waar PEC Zwolle-speler Thomas van den Belt (21) momenteel van geniet. Hij is dit seizoen uitgeroepen tot ‘Beste Speler’ van de tweede periode in de eerste divisie, is met 10 doelpunten en 4 assists betrokken bij 25 procent van de gescoorde goals van PEC Zwolle en staat in de belangstelling van veel topclubs, waaronder koploper Feyenoord. De Rotterdammers wilden deze week graag een transfer van de Kampenaar waarmaken, maar naarmate Deadline Day vorderde, werd de kans op een overeenkomst steeds kleiner. “Ik heb na de training toch wel veel rond de telefoon gehangen. Mijn voetbalschoenen had ik al mee naar huis genomen, voor het geval dat het toch zou gebeuren. Rond acht uur of half negen hoorden we dat het toch niet doorging. Het is klaar.”

Nieuweling

Zowel Feyenoord als PEC Zwolle staan momenteel bovenaan in hun eigen competities en maken dus beide een goede kans op het kampioenschap. Beide clubs zien ook belang in het verkrijgen dan wel behouden van de middenvelder, die dit seizoen een grote opkomst heeft gemaakt. Zulke aandacht beschouwt hij als een compliment en als een erkenning van de moeite die hij heeft gedaan om zo ver te komen. “Voor mij persoonlijk is het een heel fijn en een mooi gevoel. Als ik kijk naar hoe ik er een jaar geleden voor stond, toen was er al wel een beetje interesse, maar niet zoals dit.”

Van den Belt tekende op zijn zeventiende voor het eerst een contract bij de Zwolse profclub, popelend om zich te kunnen bewijzen. De nieuweling zag zichzelf als een vers talent dat zich wel even zou laten zien, maar het duurde niet lang voor hij met zijn neus op de feiten werd gedrukt: “Ik was nog niet goed genoeg. Ik speelde lange tijd geen wedstrijden en had het moeilijk met mezelf wat voetbal betreft. Toen hadden ze me teruggezet naar Jong PEC Zwolle omdat ze me niet goed genoeg vonden. Ja, toen heb ik weleens gedacht, wil ik dit allemaal wel? Is dit nou hoe het moet gaan?”

Dat de 21-jarige sinds vorig jaar zo’n forse ontwikkeling heeft ondergaan, heeft hij niet alleen te danken aan zijn eigen inzet, maar ook aan de mensen om hem heen. Met name trainer Dick Schreuder en de assistent-trainers noemt hij als belangrijke figuren in zijn groei. “Zij hebben mij laten zien: je moet vooruit voetballen. Je moet speciaal zijn en jezelf onderscheiden. Als ik hen nu niet had gehad, dan had ik me nooit zo sterk ontwikkeld. Dan had ik nu misschien in het amateurvoetbal gespeeld.” Daarnaast verwerpt de middenvelder het idee dat de connecties van vader Gerald van den Belt, die bestuursfuncties bij meerdere voetbalclubs heeft bekleed, waaronder bij PEC Zwolle zelf, hem een voorrangspositie zouden kunnen geven. “Vanaf het begin maakten zulke dingen geen verschil. ‘Daar prikken wij doorheen’, zeiden de trainers. Mensen kunnen mij wel van alles gunnen omdat ze mijn vader kennen, maar als ik niet presteer, dan ben ik degene die daarop word aangekeken. Het draait om mij; alles valt en staat bij mijn prestaties.”

Zomer

Een wintertransfer is nu van de baan, maar dat betekent nog niet dat Feyenoord uit het zicht is verdwenen. De gesprekken met de Rotterdamse club blijven lopen en de kans is reëel dat Van den Belt de overstap van de zomer wel kan maken. Nadat hij het seizoen bij PEC Zwolle heeft afgemaakt en de club heeft teruggebracht naar de Eredivisie, natuurlijk. Maar zelfs als PEC Zwolle promoveert, blijft Feyenoord de droom. De Kampenaar voelt aan dat hij goed genoeg is geworden om de Eredivisie aan te kunnen. “Ik heb vorig jaar laten zien in de tweede seizoenshelft dat ik gewoon mee kan komen in de Eredivisie. Toen heb ik ook al goed gespeeld tegen AZ, PSV en Feyenoord. Ik zal moeten wennen aan het niveau en aan de intensiteit van de trainingen, maar die stap zal zeker mogelijk zijn. Ik ben jong, leergierig en pak dingen snel op, dus dat moet kunnen. Waarom zou ik het niet kunnen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s