Dit wordt er gedaan om evenementen in Groningen te verduurzamen

Organisatoren van de vier grootste festivals van Groningen zijn druk bezig met het verduurzamen van Groningse evenementen. Om aan deze wens te voldoen hebben zij hun eigen kennisplatform opgericht: GROENN. Ook de Groningse politiek weegt zwaar aan het vergroenen van de festivals in de regio. 

Door Jan Hoeksema

Het veld van de Drafbaan niet meer kunnen zien omdat een driedubbele laag plastic bekers het gras bedekt, dat is volgens Groningse festivalorganisatoren niet de bedoeling. Het aanbieden van vegetarisch eten, bier schenken in herbruikbare bekers en papieren kaartjes vervangen door e-tickets moet de norm gaan worden. Veel manieren om evenementen duurzamer te maken zijn reeds bekend bij de meeste mensen. Toch besloten de organisaties van vier Groningse festivals, Eurosonic Noorderslag (ESNS), Paradigm, Bevrijdingsfestival Groningen en Noorderzon, de handen ineen te slaan en een samenwerkingsplatform op te richten: GROENN. 

GROENN is een afkorting voor Groene Evenementen Noord-Nederland. Het doel van het initiatief is het verduurzamen van de evenementen in het noorden. De initiatiefnemers willen dit gezamenlijk bewerkstelligen, waarbij het platform als een raadgever dient voor andere partijen, zoals kleinere festivals, maar ook voor de politiek. Het plan werd gepresenteerd tijdens de afgelopen editie van ESNS, waar een panel was ingericht om het zogeheten Manifest GROene Evenementen Noord-Nederland te laten ondertekenen door de festivaldirecteuren van de vier betrokken festivals. 

Map met de vier grote festivals in Groningen

Het idee voor het kennisplatform ontstond in de coronatijd, toen een aantal festivalorganisatoren op initiatief van de gemeente deelnam aan een Zoommeeting. “Wij als latere initiatiefnemers van GROENN raakten behoorlijk gefrustreerd van die meeting, want wij zijn vier écht grootschalige evenementen in Groningenen we zijn ook al heel lang op een serieuze manier met duurzaamheid bezig”, verklaart Marlene Boere, hoofd productie bij ESNS. “Maar de andere festivalorganisaties in dat gesprek hadden weinig verstand van zaken op het gebied van duurzaamheid.” Voor de vier grote festivals viel er dus weinig te winnen in de meeting. 

Om de kennis die de organisaties van de vier festivals al paraat hebben beter te kunnen inzetten, werd GROENN opgestart. “Wij hebben op het gebied van duurzaamheid een hoop technische kennis die bij de politiek vaak ontbreekt. Als wij een platform hebben om deze kennis te delen, hoeft het wiel niet bij ieder festival opnieuw uitgevonden te worden.” Dat Groningse festivals bezig zijn met duurzaamheid, is niets nieuws. Zo was ESNS de afgelopen jaren druk bezig met het vervangen van dieselgeneratoren, vertelt Boere. Ook voerde het festival drie jaar geleden een “solidarity eco tax” in. “Dat is een bedrag van €12,50, dat mensen vrijwillig kunnen betalen bovenop de prijs van een ticket. Heel veel mensen hebben hier gebruik van gemaakt”, vertelt Boere. Het budget wat hieruit is ontstaan werd besteed aan het vergroenen van het vervoer van de artiesten die op tour langs kwamen bij ESNS.

Tim Kampman is één van de festivalgangers die de “eco tax” betaalde. “Al had ik niet het idee dat dit een vrijwillige keuze was. Ik kon mijn ticket alleen afrekenen als ik het vakje bij die eco tax aanvinkte”, vertelt Kampman. Kampman is van mening dat er nog genoeg te winnen valt op het gebied van duurzaamheid rondom ESNS. “Ik heb weinig meegekregen van het idee dat ze met duurzaamheid bezig zijn. Al stond er volgens mij wel iets over in de mail.”

De grootste vervuiling rond ESNS vindt plaats in het transport van het publiek naar de locatie. “Maar dit probleem vindt buiten de hekken van het festival plaats en dus is de hulp van de lokale politiek nodig”, legt Boere uit. Naar alle waarschijnlijkheid wordt er door de Gemeente Groningen een budget uitgetrokken voor GROENN. Groningse politici zien dus wel heil in het initiatief. “Het is vanzelfsprekend erg belangrijk dat we met zulke thema’s bezig zijn”, zegt Janette Bosma, gemeenteraadslid namens de Partij voor de Dieren.

Maar Bosma is wel waakzaam voor mooie praatjes: “Wij vinden GROENN echt een heel goed initiatief, maar we moeten wel oppassen dat het niet een vorm van greenwashing wordt”, zegt Bosma, doelende op bedrijven die zich duurzamer voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. 

Bosma zou daarnaast graag zien dat er meer wordt gedaan dan alleen het delen van kennis om de duurzaamheid van festivals te garanderen. “Wij zouden graag zien dat er voor ieder evenement een ecologisch onderzoek wordt uitgevoerd, om te zien hoe duurzaam het evenement gaat zijn.” Pas als het onderzoek positief terugkomt, wordt een vergunning voor het plaatsvinden van het festival verleend. “Bij de grote festivals gebeurt dit eigenlijk altijd al, maar we zouden graag zien dat zulke onderzoeken wat vaker worden uitgevoerd.”

Komende zomer staan twee shows van de Duitse metalband Rammstein op het programma in het Groningse Stadspark. Shows van Rammstein staan er om bekend gepaard te gaan met de nodige hoeveelheid vuurwerk en dus een flinke dosis stikstofuitstoot. “Een band als Rammstein doet gewoon wat ze wil. Dit soort acts kan je van alles vragen, maar die beslissen uiteindelijk gewoon zelf”, verzucht Boere. Kampman vindt dat artiesten niet de verantwoordelijkheid moeten dragen om evenementen duurzaam te maken. “Je gaat niet Rammstein boeken en eisen dat ze maar de helft van het vuurwerk gebruiken. Dan had je ze niet moeten boeken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s