Extra hypotheekruimte trap na voor oud-studenten met studieschuld

Auteur: Jeroen Grooten

GRONINGEN – Hypotheekverstrekkingen aan alleenstaande oud-studenten met een studieschuld worden groter, maar zonder uitzicht op een woning. Dat zegt Ken Hesselink, voorzitter van de Groninger Studentenbond. 

Alleenstaande oud-studenten met een studieschuld krijgen volgend jaar verruimde hypotheeknormen. Met een gemiddeld jaarinkomen van 40.000 euro kunnen zij nu nog een maximale hypotheek aanvragen van 160.000 euro, maar dit gaat met 4.000 euro stijgen. 

Nadat studenten zijn ‘genaaid’ met het leenstelsel en een hogere rente, probeert de overheid volgens Hesselink deze studenten tegemoet te komen met een verruimde hypotheek. “Maar het is zo weinig compensatie dat het nauwelijks iets oplevert”, zegt Hesselink, die opmerkt dat een verstrekte lening niet in de buurt komt van de gemiddelde huizenprijs van 430.000 euro.  

“Deze regeling vindt de Groninger Studentenbond dan ook een extra trap na aan de studenten die zich al in een benauwde situatie bevinden”, zegt Hesselink. “Zo wordt het voor oud-studenten met een studieschuld vrijwel onmogelijk om een huis te kopen.” 

“Die schuld houdt mij inderdaad tegen”, zegt Jelle Krol over zijn zoektocht naar een woning. De 23-jarige oud-student commerciële economie werkt inmiddels ruim een jaar in de marketingsector, maar door een studieschuld van 24.000 euro kan hij geen geschikte hypotheek aanvragen. “Ik woon nu nog in een studentenhuis, maar ik merk wel met een fulltimebaan van 40 uur dat thuiswerken soms erg lastig is.” 

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stelt dat de beperkte hypotheekverruiming studenten juist beschermt. “Je kan denken: dat is niks die 4.000 euro extra”, zegt Karin Radstaak, woordvoerder van het Nibud, “maar het is ook niet de bedoeling dat oud-studenten aankopen doen die ze eigenlijk niet kunnen betalen en waar ze een enorme last van krijgen.” 

De GSB kan zich volgens Hesselink niet vinden in die redenering. “De maandelijkse aflossing van je studieschuld wordt berekend op basis van hoeveel je van je loon kunt missen, dus dat zou ook bij hypotheken kunnen”, zegt Hesselink. “Daarnaast scheelt de last van een hypotheek helemaal niet zoveel met de huren die oud-studenten moeten betalen.” 

Ook Krol heeft moeite met de uitleg van het Nibud. “Iemand die een studieschuld heeft, zou met een beter verdienende baan juist makkelijker een hypotheek kunnen bekostigen. Als 4.000 euro het verschil had gemaakt dan had ik zelf wel iets meer gewerkt en dat bedrag bij elkaar geraapt.” 

Geef een reactie