Gemeente Groningen gaat naar verwachting 11% meer belasting innen in 2024

Auteur: Lotte Groenendijk

De gemeente Groningen verwacht in 2024 bijna 140 miljoen euro te innen van haar inwoners, dit is een stijging van 11,08 procent ten opzichte van vorig jaar. Vergeleken met 2022 is dit een stijging van maar liefst 16,08 procent. 

Zie hier boven de geïnde belasting van gemeente Groningen de afgelopen drie jaar

De verhogingen zijn gebaseerd op de inflatie die met ruim 8 procent is toegenomen. Als gevolg hiervan zal de gemeentebelasting, waaronder bijvoorbeeld de afvalverwerking en rioolheffing valt, met 8,2 procent stijgen. Volgens woordvoerder van de gemeente Groningen Natascha van het Hooft zijn de veranderingen van de belasting in de gemeente Groningen normaal. “Wij lopen niet uit de pas, als je bijvoorbeeld kijkt naar Rotterdam daar is het verschil veel groter.”

Verdeling van de belastingopbrengst in 2024

Het grootste deel van de totale opbrengst uit gemeentebelasting zal komen uit de onroerendezaakbelasting (OZB). Dit is belasting die eigenaren van woningen en bedrijfspanden betalen aan de gemeente. Ten opzichte van vorig jaar zal er een stijging plaatsvinden van 8,5 procent in de OZB. In 2022 was dit ruim 105 miljoen euro, maar dit zal naar verwachting nu meer dan 114 miljoen zijn. Uit cijfers van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat de gemeente Groningen in vergelijking met andere gemeentes een relatief hoge OZB heft per huishouden, gemiddeld 587,69 euro.

Naast de OZB verwacht de gemeente veel belasting te innen uit de opbrengst van de parkeerbelasting. Hieruit verwacht zij meer dan 19,5 miljoen te halen, een stijging van ruim 26 procent ten opzichte van vorig jaar. “Alles wordt duurder,’ aldus Van het Hooft. “Ook alles wat wij moeten doen met het geld”.

Een opvallende categorie in de begroting is de verwachte reclamebelasting, dit is belasting die winkeleigenaren betalen voor hun reclame uitingen. Die zal vanaf dit jaar gaan gelden. De gemeente verwacht een bedrag van 650.000 euro te gaan innen.

De verwachte inkomsten vanuit de toeristenbelasting is vergeleken met vorig jaar iets gedaald met 273 euro. 

De begroting is een verwachting van wat er binnen zal komen dit jaar, daar kom je volgens Van het Hooft nooit honderd procent aan. “Over het algemeen zit je daar twee procent van de werkelijke cijfers af, dat is het minimale verschil”. 

Landelijk verwachten gemeentes 8,5 procent meer belasting te innen dan vorig jaar, blijkt uit cijfers gepubliceerd door het CBS op maandag. De gemeenten verwachten bij elkaar ruim 13 miljard euro te innen. Deze cijfers zijn gebaseerd op begrotingen van gemeenten Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. De begroting van Groningen werd hierin niet meegenomen.

Geef een reactie